Echtpaar uit Ooltgensplaat heeft kasten vol Oranjespullen
OOLTGENSPLAAT. Corry de Vos uit Ooltgensplaat begon vijftien jaar geleden met het verzamelen van Oranjespullen. Tijdens de schoonmaak kwam ze een kopje tegen dat was gemaakt ter ere van de 50e verjaardag van koningin Juliana. Inmiddels hebben Corry en haar man Kees ruim 500 stuks serviesgoed, meer dan 200 gedenkborden, blikken en een groot aantal lepeltjes met daarop de troonopvolgers van de koninklijke familie.
Het oudste onderdeel van de verzameling dateert uit 1898 en was gemaakt ter ere van de troonsbestijging door Wilhelmina. De jongste aanwinst, vorige week aangeschaft bij een huishoudzaak, is een knaloranje mok met Willem-Alexander erop.
„Als je er eenmaal op gaat letten, kom je overal wel wat tegen”, zo verklaart Corry de Vos haar verzamelwoede. „Nadat ik dat eerste kopje, dat mijn moeder jarenlang voor mij had bewaard, was tegengekomen en in de vitrinekast had gezet, zag ik overal op rommelmarkten wel iets met de koninklijke familie wat er ook mooi bij kon staan. Zo kwam van het een het ander.”
Inmiddels prijken er in de woonkamer van de familie De Vos twee volle vitrinekasten. Ook op de overloop en in de logeerkamer zijn diverse kasten voorzien van serviesgoed, blikken en gedenkborden. Alles keurig gerangschikt, zodat ieder onderdeel goed te zien is.
Dubbele stukken
Ze hebben ook nog dozen met dubbele stukken, zegt Corry. „Die proberen we te ruilen of te verkopen via Marktplaats of tijdens de verzamelaarbeurzen die driemaal per jaar worden gehouden. Kees en ik gaan daar altijd samen naartoe. We hebben inmiddels veel leuke contacten met andere verzamelaars.”
Het echtpaar De Vos verzamelt alleen serviesgoed van de troonopvolgers. „Anders wordt het veel te veel”, aldus Corry. „Eerst hadden we ook nog een groot aantal bladen, maar die hebben we geschonken aan een verzorgingstehuis in Roosendaal.”
Geen vrouwending
Ook echtgenoot Kees is aangestoken door het verzamelvirus. „Nee, Oranjespullen verzamelen is helemaal geen vrouwending”, stelt hij. „Op de beurzen en onder de verzamelaars zie je voornamelijk echtparen en daarnaast eigenlijk juist heel veel mannen.”
Tegenwoordig worden de meeste spullen echter verhandeld via Marktplaats, constateert hij. „Als we iets zien wat we graag willen hebben, doen we een bod. We proberen altijd wel een maximum in gedachte te houden.”
Of het verzamelen een dure hobby is? Kees: „Valt mee. Alle hobby’s kosten geld, maar je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. De artikelen van De Porceleyne Fles zijn handgemaakt en dus erg duur. Het bord met Willem-Alexander erop dat deze Delftse fabriek heeft gemaakt komt op bijna 1000 euro. Dat is veel geld, hé. We springen weleens uit de band, als we iets heel bijzonders zien. Dan verzinnen we gewoon een reden om het te kopen”, zegt hij lachend. „Bijvoorbeeld omdat het bijna Moederdag is of Kerst. Of Corry is bijna jarig of net geweest. Het lijkt soms of wij vier keer per jaar jarig zijn.”
Massaproductie
Omdat de kasten behoorlijk vol zijn, is Corry druk bezig met een nieuwe indeling. „Van alle troonswisselingen sinds koningin Wilhelmina hebben we serviesgoed, dus ook van de troonswisseling gisteren moet er iets bij komen”, vindt ze. „De winkels liggen er vol mee. Unieke exemplaren zullen we dus voorlopig niet tegenkomen, het is allemaal massaproductie. Maar dat geeft niet, het hoort er ook bij.”
Het echtpaar De Vos kan niet bedenken wat het nog zouden missen in den collectie. Op een geëmailleerd lepeltje met koningin Wilhelmina na. „Deze lepeltjes namen de emigranten indertijd mee naar Amerika, als een souvenir uit Nederland. Om daar nog aan te komen, moeten we echt in Amerika zoeken. Op eBay zijn ze maar zeer sporadisch te vinden. Als ze al worden aangeboden, is dat tegen een zeer hoge prijs. Als iemand een lepeltje te koop weet, mag hij ons altijd bellen of mailen.”
Een deel van de verzameling is deze week nog te zien in de openbare bibliotheek van Oude-Tonge, en tot 15 mei bij de huisartspraktijk Ouddorp. Dit laatste deel vertrekt daarna naar zorgcentrum Geldershof in Dirksland. Ook bij familie De Vos zelf (Langeweg 4, Ooltgensplaat) zijn belangstellenden welkom.