Kerk & religie

Vijftigste Mbuma Zendingsdag trekt drieduizend bezoekers

’s-HERTOGENBOSCH. „De essentie van het zendingswerk is mensen in contact brengen met het Evangelie”, aldus ds. D. A. Ross. „Bij alle werk dat onze zendingswerkers in Zimbabwe doen, mogen zij daar het middel toe zijn. Van dat werk verzekert ons Christus dat Hij zaad zal zien.”

29 April 2013 10:18Gewijzigd op 15 November 2020 03:19
beeld VidiPhoto
beeld VidiPhoto

De predikant van de Free Presbyterian Church (FPC) in het Schotse Laide zei dit zaterdag op de vijftigste Mbuma Zendingsdag in ’s-Hertogenbosch. Hij dankte de 3000 aanwezigen voor de steun die zij de FPC geven voor het zendingswerk in Zimbabwe. Vorig jaar kon de Nederlandse Stichting Mbuma Zending ruim 2 miljoen euro voor dat werk aan de FPC overmaken. De collecte zaterdag bracht 35.613 euro op.

Als uitgangspunt voor zijn toespraak nam ds. Ross de laatste woorden uit Jesaja 53:10: „Zo zal Hij zaad zien.” In dit hoofdstuk wordt de trieste verwerping van de Messias beschreven. „Nochtans staat hier dat Hij zaad zal zien. Er is dus een volk dat Hij tot Zich vergadert. We moeten tot Christus vluchten. Als we dat niet doen, zullen we sterven in onze zonden. Maar Hij maakt een verzoening voor de zonden van Zijn volk. Hij heeft Zich tot een schuldoffer gesteld. Het werk­verbond heeft Hij tenietgedaan en in de plaats daarvan het genadeverbond opgericht, als een vrucht van Zijn dood.

We worden ertoe opgeroepen op het Lam van God te zien”, vervolgde ds. Ross. „Bij het kruis waren er die Hem zagen als een bedrieger die wettig aan Zijn eind kwam. Maar Gods beeld is anders. Hij zal zaad zien.”

In sommige generaties, zei de predikant, zoals in de tijd van Noach, is er weinig zaad van Hem gezien. „Maar in de ark zag Hij Zijn zaad. Zo ziet Hij dat in elk geslacht. Het moet onze prioriteit zijn om tot Zijn volk te behoren. Wat de duivel daar ook tegenover stelt, Hij zal zaad zien.”

Hetzelfde aambeeld

Wegens ziekte van Mbumavoorzitter ds. Tj. de Jong opende ds. A. van Voorden uit Opheusden de zendingsdag. Ook volgend jaar zal er volgens hem op de dan te houden zendingsdag aandacht worden besteed aan vijftig jaar Mbuma Zending.

De predikant van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland refereerde aan het werk dat Jan D. van Woerden indertijd in Rhodesië –het huidige Zimbabwe– begon. „Het is een wonder dat er een volk mag zijn dat verbonden is aan de oude waarheid. In Zimbabwe mag op datzelfde aambeeld geslagen worden.”

Ds. Van Voorden sprak verder over het boek Ruth, dat hij een parel van vrije genade noemde. „Ruth mocht een keus doen. Tegenwoordig worden mensen met die keus zalig gesproken, maar Ruth werd niet bekeerd in de poort. Eerst op de akker maakte Boaz zich bekend. Ruth werd daar aan zijn voeten gebracht. Op die plaats verkreeg ze genade.”

Ds. Th. Zwartbol was de laatste spreker tijdens de ochtend. De predikant van de oud gereformeerde gemeente in Nederland te Stavenisse sprak over de geschiedenis van de vier vrienden die hun verlamde vriend door het dak van het huis neerlieten, voor de voeten van Jezus (Lukas 5:19). „Ze deden dat in geloof en in een vast vertrouwen. Op die plek ontving de verlamde man vergeving van zonden en verheerlijkte hij God.”

Vreemdeling

De middagbijeenkomst werd geopend door ds. A. C. Rijken, verbonden aan de hersteld hervormde gemeente in Gameren. Als uitgangspunt voor zijn meditatie nam hij de geschiedenis van Naäman de Syriër uit 2 Koningen 5. Naäman was een groot man, doch melaats. „Een beeld van onze diepe val in het paradijs.”

In de nood die er in het huis van Naäman was bracht een kleine jongedochter, weggeroofd uit Syrië, uitkomst. „Ze geeft getuigenis aan haar vrouw.”

Ds. Rijken: „Wie kijkt er onder ons nog om naar een vreemdeling? Een eenvoudig woord in onze omgeving kan wonderen doen. De Heere kan het tot bekering gebruiken.”

Stichtingssecretaris A. B. den Breejen vertelde voor de kinderen het verhaal van stadhouder-koning Willem III, die trouwde met de Engelse Maria Stuart. „Samen beschermden zij het protestantisme tegen het rooms-katholicisme.”

In zijn slotwoord gaf ds. Van Voorden de aanwezigen de „ernstige, waarschuwende en bestraffende” woorden mee die Jezus in Mattheüs 23:37 spreekt tegen de inwoners van Jeruzalem. „Wat is ook ons vaderland diep weggezonken. Wie zou niet wenen?”

De Nederlandse Stichting Mbuma Zending hield op 18 juli 1964 haar eerste zendingsdag, in Congrescentrum Tivoli in Utrecht. Een paar maanden daarvoor was de stichting opgericht, ter ondersteuning van het geestelijke en medische werk op de zendingspost van Mbuma in Zuid-Rhodesië.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer