Koninklijk Huis

Prins Charles kan collega’s wegwijs maken in Nieuwe Kerk

AMSTERDAM (ANP). De buitenlandse kroonprinsen en kroonprinsessen die dinsdag aanschuiven in de Nieuwe Kerk voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander hebben een ervaringsdeskundige in hun midden. De Britse prins Charles is er namelijk voor de tweede keer. Hij was op 30 april 1980 ook aanwezig bij de inhuldiging van koningin Beatrix. Hij weet dus hoe het er aan toe gaat.

25 April 2013 14:33Gewijzigd op 15 November 2020 03:16
Prins Charles en Camilla.  Foto EPA
Prins Charles en Camilla. Foto EPA

Charles (64) is inmiddels de langst wachtende troonopvolger uit de Britse geschiedenis. Aftreden is voor zijn inmiddels 87-jarige moeder koningin Elizabeth geen optie. Koning(in) ben je voor het leven, een opvatting die de meeste koningshuizen delen. Van Willem-Alexanders huidige collega’s kent alleen Luxemburg het gebruik dat het staatshoofd met pensioen gaat. In België wordt er de laatste jaren veel en vaak over gespeculeerd, maar veel politici willen koning Albert (78) nog niet kwijt. Vanwege de schandalen rond het Spaanse koningshuis is praten over aftreden van koning Juan Carlos (75) niet langer taboe. Prins Felipe is er in elk geval klaar voor, aldus de koning eerder dit jaar, maar plannen om op te stappen heeft hij niet.

Prins Charles komt anders dan in 1980 niet alleen, maar samen met zijn (tweede) vrouw Camilla, hertogin van Cornwall. Die is voor het eerst officieel in Nederland. De Britse troonopvolger is ouder dan de overige kroonprinsen die bijna allemaal leeftijdgenoten en vrienden zijn van Willem-Alexander. Die jongere groep heeft veel onderling contact. Er worden ervaringen uitgewisseld. Elke monarchie kent eigen tradities, maar er is ook veel gemeenschappelijk. Afscherming van het privéleven met een mediacode bijvoorbeeld.

De definitieve koninklijke gastenlijst is nog niet vrijgegeven omdat er op het laatste momenten nog afmeldingen kunnen binnenkomen, zo vertelde prins Willem-Alexander eerder deze week. Maar de afzonderlijke hoven hebben zelf wel bekendgemaakt wie er komen: prins Filip en prinses Mathilde (België), kroonprins Frederik en kroonprinses Mary (Denemarken), prins Charles en hertogin Camilla (Groot-Brittannië), kroonprins Naruhito en kroonprinses Masako (Japan), erfgroothertog Guillaume en erfgroothertogin Stéphanie (Luxemburg), kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit (Noorwegen), prins Felipe en prinses Letizia (Spanje) en kroonprinses Victoria en prins Daniel (Zweden).

De verwachting is dat ook Monaco en Liechtenstein vertegenwoordigd zullen zijn, alsmede een aantal koningshuizen uit het Midden-Oosten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer