Binnenland

Marechaussee heeft geen grip op fraude met paspoorten

De Koninklijke Marechaussee is niet in staat een analyse te maken van de ruim 3800 reisdocumenten die jaarlijks door deze organisatie in beslag worden genomen. Dat komt doordat er nauwelijks centrale registratie van deze papieren plaatsvindt.

ANP
23 October 2003 11:40Gewijzigd op 14 November 2020 00:39

De marechaussee kan daardoor de herkomst van de papieren, de manier waarop ze vervalst zijn of de wijze waarop ze zijn ontvreemd niet onderzoeken. Dat staat in het ”Rapport identiteitsfraude en documenten” van de Koninklijke Marechaussee dat in het bezit is van actualiteitenrubriek NOVA. Uit het rapport, dat woensdagavond in het tv-programma werd behandeld, blijkt dat er veel rammelt aan de verstrekking van paspoorten bij gemeenten. Zo krijgen mensen die het document zijn kwijtgeraakt zonder veel problemen een nieuw exemplaar.

De marechaussee ontdekte dat de afgelopen jaren meer dan 1000 mensen vier tot zes keer aangifte hebben gedaan omdat ze hun paspoort kwijt waren. Eén persoon heeft zelfs dertien keer aangifte van diefstal van zijn paspoort gedaan.

„De indruk bestaat dat de gemeenten weinig voorwaarden stellen aan de afgifte van een nieuw paspoort”, zo staat er in het rapport. „Ook de politie, waar aangifte wordt gedaan, reageert niet altijd even adequaat. De aangever wordt veelal niet nagetrokken in de systemen.”

Ook de internationale samenwerking op het gebied van fraudebestrijding is bij lange na niet optimaal. Zo worden Marokkanen die met Nederlandse papieren illegaal via Spanje Europa in proberen te komen, bestraft en teruggestuurd. Maar de mensen in Nederland die hun de documenten hebben geleverd, worden niet vervolgd.

Ook zitten de diensten die zich bezighouden met het opsporen van paspoortfraude elkaar regelmatig in de weg bij hun werkzaamheden. Het gaat om de politie, de marechaussee, de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), douane en justitie. „Uit rapportages blijkt dat elkaars taken niet goed bekend zijn of niet goed afgebakend”, aldus het rapport. „Ook is er hier en daar overlapping. Bij verschillende instanties liggen nog partijen documenten die vermoedelijk niet zijn geregistreerd.”

Volgens de justitiewoordvoerder van de PvdA in de Tweede Kamer, A. Wolfsen, ontbreekt het aan politieke druk om de problemen aan te pakken, omdat de bestrijding van fraude met reisdocumenten geen prioriteit heeft. Zijn partij gaat er bij de minister van Justitie op aandringen de problemen zo snel mogelijk op te lossen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer