„Achterstandsgeld scholen anders verdelen”
DEN HAAG (ANP). Basisscholen hoeven voortaan niet meer zelf uit te zoeken wat het opleidingsniveau van ouders is, om aanspraak te kunnen maken op achterstandsgelden van de overheid. Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) wil die informatie voortaan uit andere databestanden halen, zodat er minder fouten worden gemaakt en het risico op fraude afneemt. Dat schrijft hij woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.
Uit steekproeven van de Inspectie van het Onderwijs bleek vorig jaar dat scholen zo’n 50 miljoen euro te veel subsidie kregen uitgekeerd om leerlingen met een achterstand te helpen. Daarop liet het ministerie een onderzoek doen, waaruit blijkt dat scholen veel fouten maken bij het vaststellen van het opleidingsniveau van ouders.
Dekker gaat daarom kijken naar een andere manier om het geld te verdelen. Na de zomer heeft hij zijn plannen verder uitgewerkt en zal hij de Kamer daarover informeren.
Tot die tijd moeten besturen van basisscholen ondersteuning accepteren, zodat er minder fouten worden gemaakt in de administratie. „Ik ga er vanuit dat de besturen van deze scholen dit aanbod aannemen”, schrijft Dekker, die de steun heeft van koepelorganisatie PO-raad. Ook gaat de inspectie bekijken of eerder onterecht uitgekeerd geld kan worden teruggevorderd of dat er boetes opgelegd kunnen worden aan scholen die meermalen in de fout gaan.