Kerkbouw voor christenen Sudan verboden
NEW MALDEN. In Sudan zullen geen vergunningen voor kerkbouw meer worden verleend. Dat heeft minster Al-Fatih Taj El-sir, die toezicht houdt op religieuze zaken, woensdag meegedeeld, aldus de Britse christelijke organisatie Christian Solidarity Worldwide (CSW) donderdag.
Volgens de minister zijn er sinds de afscheiding van Zuid-Sudan in juli 2011 geen nieuwe kerken meer gesticht. Dat zou een gevolg zijn van enerzijds een gebrek aan gelovigen en anderzijds een groei van het aantal leegstaande kerkgebouwen. Kerkbouw is dus niet nodig, volgens de minster, die erbij zei dat de vrijheid van godsdienst in Sudan gewaarborgd is.
Ondanks deze geruststelling is het volgens CSW allerminst veilig voor christenen in het Afrikaanse land. Nog deze week werd bekend dat vorige week vrijdag een Zuid-Sudanese priester en twee buitenlandse zendelingen uit Frankrijk en Egypte om onduidelijke redenen zijn ontvoerd. Volgens de priester ondervinden christenen grote problemen door de politiek van islamisering van het land.
Volgens CSW is er in Sudan sinds 2012 een duidelijke toename van arrestaties, gevangennemingen en ontvoeringen van christenen te zien, vooral in de steden Khartoem en Omodorum. Er zou sprake zijn van een ”campagne van repressie”. Daarbij zouden ook bezittingen als mobiele telefoons, identiteitskaarten en laptops in beslag worden genomen.
Lokale bronnen stellen dat er sprake is van een mediacampagne die waarschuwt voor ”christianisering” van het land. Volgens CSW zijn alleen al in februari 55 christenen die verbonden zijn aan de evangelicale kerk in Khartoem zonder opgaaf van reden vastgezet.
„De recente toename van religieuze onderdrukking in Sudan is zeer verontrustend”, aldus CSW-woordvoerder Andrew Johnston. „De toezegging van de minster dat de vrijheid van godsdienst gewaarborgd is, staat in schril contrast met de signalen van de lokale bevolking.”