Buitenland

Rellen bij hongerstaking Guantanamo Bay

GUANTANAMO BAY (ANP/RTR) – In het Amerikaanse gevangenenkamp Guantanamo Bay kwam het zaterdag tot botsingen tussen de gedetineerden en bewakers. Volgens een woordvoerder van het Amerikaanse leger is daarbij niemand ernstig gewond geraakt. Over het aantal gewonden is niets bekend.

15 April 2013 07:42Gewijzigd op 15 November 2020 03:03

De rellen in het complex in het zuidoosten van Cuba ontstonden toen bewakers de gevangenen uit gemeenschappelijke cellen naar eenpersoonscellen wilden verplaatsen. Ze probeerden zo een einde te maken aan een wekenlange hongerstaking. Sommige gedetineerden verzetten zich met zelfgemaakte wapens. De bewakers schoten vier rubberkogels en kregen de situatie vervolgens weer onder controle, aldus de woordvoerder.

Volgens de woordvoerder was de verhuizing nodig omdat gevangenen beveiligingscamera’s en ramen van de gemeenschappelijke ruimte hadden dichtgeplakt. Het was daardoor niet meer mogelijk om de gedetineerden in de gaten te houden.

De hongerstaking begon in februari nadat persoonlijke bezittingen van de gevangenen in beslag waren genomen tijdens doorzoekingen van cellen. Sommige gedetineerden beweren dat bewakers hun koran hadden toegetakeld. De staking is een protest tegen de erbarmelijke omstandigheden in het gevangenenkamp.

Volgens het Pentagon weigeren momenteel 43 gevangenen te eten, maar advocaten van de gedetineerden zeggen dat het aantal hoger ligt. Hongerstakingen komen vaker voor in Guantanamo Bay, maar deze is een van de langste tot nu toe.

Navi Pillay, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN heeft begin deze maand een oproep gedaan aan de Amerikaanse autoriteiten om het gevangenenkamp onmiddellijk te sluiten. De opsluiting voor onbepaalde tijd van gevangenen zonder aanklacht of proces is een schending van het internationaal recht, aldus Pillay.

Sommige van de 116 gevangenen zitten al meer dan 10 jaar in het detentiecentrum, dat ooit is opgezet voor verdachten van terrorisme. De Amerikanen kozen voor deze plek op Cuba omdat de status van deze Amerikaanse marinebasis is betwist en daarmee niet valt onder de Amerikaanse wetgeving.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer