Binnenland

„Euthanasie gehandicapte baby vooraf toetsen”

DEN HAAG – Het zou een enorme stap voorwaarts zijn als het leven van een pasgeborene met een ernstige handicap voortaan alleen na toestemming van een rechter mag worden beëindigd. Dat heeft de Rotterdamse kinderneurochirurg drs. T. H. de Jong vrijdag gezegd.

Binnenlandredactie
12 April 2013 23:12Gewijzigd op 15 November 2020 03:02
Wiegman. Foto ANP
Wiegman. Foto ANP

De Jong sprak op een symposium dat de ChristenUnie had georganiseerd vanwege het afscheid van oud-CU-Kamerlid Wiegman.

Artsen die besluiten tot actieve levensbeëindiging moeten het Groninger protocol volgen. Deze richtlijn is ontwikkeld door Groningse artsen en het openbaar ministerie en stelt onder meer dat een uitdrukkelijk verzoek van de ouders een vereiste is.

De Jong constateert dat de leidraad artsen te veel ruimte biedt om hun subjectieve kijk op de te verwachten kwaliteit van leven van de gehandicapte baby bij de besluitvorming te betrekken. Als voorbeelden noemde hij de levensbeëindiging van twee baby’s met een relatief milde vorm van spina bifida (open rug), enkele jaren geleden. Artsen pasten geen medische meetinstrumenten toe om na te gaan of ze pijn leden. Volgens het OM was voldaan aan het protocol. De artsen gingen zonder rechtszaak vrijuit.

De kinderartsen P. Sauer en W. Fetter verdedigden het protocol. Artsen moeten volgens hen stap voor stap met ouders bekijken wat de handicap in de toekomst betekent voor hun kind. Criteria zoals wel of geen leefbaar leven, wel of geen zelfredzaamheid en de verwachte mate van afhankelijkheid van het medische circuit noemde Fetter bruikbaar om te bepalen of levensbeëindiging is gelegitimeerd.

Sauer en Fetter ontweken de vraag van een zwaargehandicapte vrouw uit het publiek of zij nog zou hebben geleefd als de destijds door haar artsen ingeschatte levenskwaliteit doorslaggevend was geweest. De Rotterdamse ethicus E. Kompanje, die ook op het symposium sprak, noemde haar vraag cruciaal en terecht. „Een baby met een zware handicap heeft iemand nodig die het in hem ziet zitten. Geen arts die allerlei lijstjes afvinkt.” Volgens Kompanje zou alleen actueel, acuut en onbehandelbaar lijden een grond voor levensbeëindiging bij baby’s kunnen zijn.

Wiegman drong aan op wetgeving om de mogelijkheid van levensbeëindiging op grond van subjectieve criteria te blokkeren. Aan SP, D66 en GroenLinks was die oproep niet besteed. Een medewerker van het wetenschappelijk bureau van de VVD zei wel dat criteria zoals „een leefbaar leven” niet doorslaggevend mogen zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer