Koninklijk Huis

Prinses Beatrix eert vissers Scheveningen

SCHEVENINGEN – Een historisch moment voor Scheveningen. Prinses Beatrix onthult eind mei een monument in het vissersdorp. Het VissersNamenMonument.

10 April 2013 15:59Gewijzigd op 15 November 2020 02:59
Het nieuwe vissersmonument in Scheveningen telt 1366 namen van omgekomen vissers. Prinses Beatrix onthult het gedenkteken op 24 mei. Ill. VissersNamenMonument
Het nieuwe vissersmonument in Scheveningen telt 1366 namen van omgekomen vissers. Prinses Beatrix onthult het gedenkteken op 24 mei. Ill. VissersNamenMonument

De RVD heeft dinsdag de eerste afspraken van de huidige koningin na haar abdicatie bekendgemaakt. Prinses Beatrix onthult op 24 mei een gedenkteken in Scheveningen. Voorafgaand vindt er een bijeenkomst plaats in de Oude Kerk.

Op het VissersNamenMonument staan de namen van alle Scheveningse vissers die tijdens het werk op zee hun leven lieten. De 1366 namen komen te staan op een gedenkteken bij het bronzen beeld van De Scheveningse Vissersvrouw op de boulevard dat koningin Beatrix in 1982 onthulde.

Mr. Henk Grootveld, voorzitter van de stichting VissersNamenMonument, is „trots” en „zeer vereerd” door de komst van prinses Beatrix. „Het is een eerbetoon aan alle vissers die niet zijn teruggekomen.”

De initiatiefgroep VissersNamenMonument heeft zich jaren beijverd om een monument op te richten, zoals in Urk en Katwijk. Het aantal omgekomen vissers uit Scheveningen (1366) is immers veel groter dan uit bijvoorbeeld Egmond aan Zee (95), Harderwijk (40), Katwijk (275) en Urk (368).

Scheveningen kijkt daarom sinds 2005 met steelse blikken naar Urk en Katwijk. Urk kent sinds 1969 het bekende monument van op zee geblevenen, een gedenkteken met ongeveer 350 namen. In Katwijk is acht jaar geleden een monument onthuld met 275 namen van Katwijkse vissers die sinds 1919 zijn omgekomen op het water.

Visserijonderzoeker Bert van der Toorn uit Scheveningen is een van de drijvende krachten achter het visserijmonument. Sinds 2007 onderzoekt hij minutieus welke vissers er sinds 1860 zijn omgekomen. Elk slachtoffer krijgt een plaatsje.

Het gedenkteken neemt in Scheveningen een belangrijke plaats in, aldus Grootveld. „Het geeft uiting aan een gevoel dat iedereen met zich meedraagt, maar waar nooit openlijk over werd gesproken. Terwijl er vrijwel geen familie is die geen geblevenen kent.” Volgens de voorzitter is het goed dat de namen „die ieder in het hart draagt binnenkort zichtbaar en aanraakbaar zijn.”

Het VissersNamenMonument, voorzien van de spreuk ”Niet teruggekeerd van zee – naam voor naam gegrift in steen”, bestaat uit 21 platen van zwart gezoet graniet uit India, elk 118 centimeter breed en 85 centimeter hoog, naast elkaar bevestigd aan de muur van de vernieuwde boulevard.

De lengte van het monument bedraagt 25 meter. Op negentien platen staan de voor- en achternamen en leeftijden vermeld van de verdronken Scheveningse vissers. Op de eerste plaat wordt in twee zinnen aangegeven waartoe het monument dient. Op de laatste plaat staat het wapen van Scheveningen.

Behalve het granieten monument is er een digitale versie op de site vissersnamenmonumentscheveningen.nl. De site geeft zo veel mogelijk informatie over de slachtoffers. Door een naam aan te klikken, krijgen bezoekers achtergrondinformatie, zoals datum van overlijden en naam en nummer van het vissersvaartuig. Verder staan de omstandigheden vermeld waaronder de visser het leven liet, of hij is geborgen en waar hij zijn eventuele laatste rustplaats heeft gekregen.

„Het omkomen van vissers op zee maakte deel uit van het dagelijks leven”, aldus Grootveld. „De kranigheid waarmee de vissersvrouwen het verlies van dierbaren hebben gedragen, is echter indrukwekkend.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer