Vrijheidsmaaltijden op 5 mei in Amsterdam
AMSTERDAM (ANP) – Bezoekers kunnen op Bevrijdingsdag voor de tweede keer aanschuiven bij speciale Vrijheidsmaaltijden in Amsterdam. De aftrap is een lunch op de Dam, waarbij geïnteresseerden versgebakken 5 mei-brood krijgen voorgeschoteld. Dat maakte het Amsterdamse comité 4 en 5 mei woensdag bekend.
Met de maaltijden wil de organisatie Amsterdammers laten discussiëren over de betekenis van de bevrijding in 1945 en vrijheid in het algemeen. Meer dan 200 restaurants en musea bieden speciale menu’s en programma’s rond het thema. Zo kunnen bezoekers bij Artis na het eten meelopen met een rondleiding over de dierentuin in de oorlogsjaren.
Daarnaast brengt het comité op 5 mei een receptenboekje uit waarin koks als Joop Braakhekke en het duo Nadia Zerouali en Merijn Tol gerechten hebben bedacht met ingrediënten uit de Tweede Wereldoorlog.
„Anne Frank keek er in het Achterhuis erg naar uit om weer eens aardbeien te proeven. Daar hebben de koks natuurlijk wat mee gedaan. Ook hebben ze gewerkt met brandnetels en zelfs met paardenvlees”, vertelde een zegsvrouw.