Surinamers lopen niet warm voor Brunswijk als president
PARAMARIBO – De Surinaamse ex-rebellenleider Ronnie Brunswijk wil bij de verkiezingen in 2015 een gooi doen naar het presidentschap. De meeste Surinamers gruwelen echter alleen al bij het idee.
Brunswijk, die tegenwoordig zitting heeft in het Surinaamse parlement, onthulde zijn ambities zaterdagavond tijdens een optreden in Paramaribo van de omstreden Amerikaanse rapper Rick Ross, die door hem naar Suriname was gehaald.
Zijn verkiezingsboodschap was duidelijk: „We gaan iedereen die arm is, rijk maken”, zei hij, onderwijl royaal strooiend met Surinaamse bankbiljetten en van briefjes van 100 Amerikaanse dollar.
Brunswijk wordt gerekend tot de rijkste mensen van Suriname, dankzij zijn lucratieve ondernemingen in onder meer de goudwinning en de houtkap.
In de tweede helft van de jaren tachtig was hij leider van het Junglecommando, dat de strijd aanging met het militaire regime van Desi Bouterse. Laatstgenoemde is nu president en vormde na de verkiezingen van 2010 een coalitie met de partij van aartsvijand Brunswijk, die 6 van de 51 zetels in het parlement behaalde.
Brunswijk wordt beschouwd als het enfant terrible van de Surinaamse politiek. In Nederland is hij bij verstek tot zes jaar cel veroordeeld wegens betrokkenheid bij de smokkel van 61 kilo cocaïne. In eigen land heeft hij een indrukwekkend strafblad, vooral voor geweldsmisdrijven. Zo schoot hij in 1994 een man in de rug die hij van diefstal verdacht.
Ook op het voetbalveld heeft hij zich meer dan eens misdragen. Brunswijk is eigenaar en geldschieter van Inter Moengotapoe, verreweg de succesvolste Surinaamse club van de afgelopen jaren. Als speler, trainer en toeschouwer heeft hij meermalen tegenstanders, arbiters en supporters bedreigd en mishandeld. Eind 2007 haalde hij het wereldnieuws door als parlementariër voor de ogen van de camera’s tijdens een parlementsvergadering een collega van de oppositie te lijf te gaan en met zijn vuisten te bewerken.
De meeste Surinamers zien het dan ook niet zitten dan de inmiddels 51-jarige Brunswijk voor het presidentschap gaat. „Ons land is internationaal al te schande gemaakt doordat Bouterse president is geworden. Maar als Brunswijk president wordt, gaan we de geschiedenis in als een echte bananenrepubliek waarin iedere crimineel die met geld strooit staatshoofd kan worden”, zegt econoom Ruben Waterman.
De numerieke achterban van Brunswijk is relatief klein. Bij de verkiezingen van 2010 behaalde hij slechts 4,7 procent van de stemmen. Dat zijn partij toch zes zetels in de wacht sleepte, had hij te danken aan het districtenstelsel, waarbij in het dunbevolkte binnenland onevenredig veel zetels te behalen zijn. Huidig president Desi Bouterse heeft nog niet gereageerd op de aankondiging.