Economie

„Nederlandse directheid valt goed in Rusland”

AMSTERDAM (AFN) - De befaamde directheid van Nederlanders zou in het Aziatische bedrijfsleven soms wat plomp kunnen overkomen, maar in Rusland komt deze eigenschap juist goed van pas. „Nederlandse ondernemers beschikken over kwaliteiten die ze bijzonder geschikt maken om zaken te doen in Rusland. Nederlandse bedrijven hebben dan ook een voorsprong op andere Europese landen”, zegt Alexander Pisaruk, hoofd Centraal- en Oost-Europa van ING Commercial Banking. Maar om meer buitenlandse investeringen aan te trekken, moet Rusland substantiële economische hervormingen doorvoeren.

8 April 2013 07:58Gewijzigd op 15 November 2020 02:54

„Russen waarderen het juist als Nederlanders open en direct zijn. Het zijn eigenschappen die ze herkennen”, aldus de ING-man. Daarnaast kunnen Nederlanders zich goed aanpassen aan de omstandigheden en luisteren ze goed naar de gezichtspunten van hun Russische partners. „Russen willen heel graag gehoord worden.”

De Russische economie heeft ook behoefte aan investeringen in sectoren waar Nederlandse bedrijven sterk in zijn, onder meer de logistiek, de landbouw-industrie, machinebouw en waterkwaliteit. Ook aan kennis en technologie rond energiebesparing is gebrek.

Maar wil Moskou meer buitenlands kapitaal aantrekken, dan moet er nog flink aan de economie worden gesleuteld. Alleen dan kan er ook in de toekomst een gezonde groei worden neergezet, stelt ING in een rapport dat maandag uitkomt naar aanleiding van het bezoek van de Russische president Vladimir Poetin aan Nederland. Het land moet de afhankelijkheid van de energiesector (en daarmee van de olieprijs) verkleinen en het zakenklimaat aantrekkelijker maken. „De belangrijkste uitdaging voor Rusland is nu om binnenlandse en buitenlandse investeerders ervan te overtuigen dat het ernst maakt met hervormingen”, aldus het rapport.

Terwijl de Russische economie de komende jaren in de huidige vorm 2 tot 4 procent per jaar zal blijven groeien, zou een groei van 5 procent in zicht kunnen komen als daadwerkelijk werk wordt gemaakt van een hervormingsprogramma. Speerpunten zouden onder meer de verbetering van de infrastructuur, het versterken van de industriële productie en aanpassing van de wetgeving kunnen zijn.

Volgens Pisaruk is er inmiddels sprake van enige vooruitgang. „Er wordt wel degelijk gewerkt aan verscheidene onderwerpen. Bestrijding van corruptie staat hoog op de politieke agenda, er wordt gewerkt aan hervorming van het rechtssysteem en er zijn inmiddels twintig speciale economische zones ingesteld waar gunstige economische voorwaarden gelden. Het zijn veelal wel zaken van de lange adem. Er is geen quick fix”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer