Kerk & religie

Prof. Gregory: Geen 50 paar schoenen nodig

AMSTERDAM – Prof. dr. Brad S. Gregory schreef als rooms-katholiek theoloog een boek over de onbedoelde gevolgen van de Reformatie. „Het volgen van een autoriteit of traditie kan beter voor je zijn, dan wanneer je voor jezelf moet zorgen.”

Cees Jan Smits
5 April 2013 09:54Gewijzigd op 15 November 2020 02:52
Prof. dr. Brad S. Gregory. Foto RD
Prof. dr. Brad S. Gregory. Foto RD

Bedoelt u met uw stellingname ook dat de Reformatie een kwade zaak was?

„Ik denk dat het best goed mogelijk is dat de Reformatie gelijk heeft met haar claim echt christelijk te zijn. Maar het principe waar het protestantisme van uitgaat en waar het zichzelf mee rechtvaardigt, het sola Scriptura, is denk ik problematisch gebleken. Je kunt niet zomaar over de hele linie de traditie opzijzetten met een beroep op je eigen verstaan van de Bijbel. Dan krijg je dus pluralisme. En dat probleem vermijdt het rooms-katholicisme in elk geval, ja. De traditie bindt ons.”

Zoals politieke tegenstellingen in China ook binnen het eenpartijstelsel worden opgevangen.

„Juist. Ik denk dat veel van onze problemen te maken hebben met het diepe onbehagen rond autoriteit en gehoorzaamheid. We ervaren dat onmiddellijk als onderdrukking. Het is paradoxaal en moeilijk uit te leggen dat het volgen van een autoriteit of traditie beter voor je kan zijn, dan wanneer je voor jezelf moet zorgen.”

U herleidt huidige problemen 
tot vroegere oorzaken. Maar welke oplossing ziet u voor 
bijvoorbeeld het klimaat­probleem?

„Ik ben bang dat we, gegeven het heersende denken vanuit individuele rechten en persoonlijke zelfontplooiing, echt serieuze signalen vanuit het milieu zullen moeten krijgen om te zien dat we op een ramp afstevenen. Ik hoop dat het niet waar is, maar de bewijzen zijn volgens mij sterk. Mensen zijn in staat gesteld om zo veel spullen te kopen als ze willen, maar dat kan niet altijd doorgaan. Het is ook niet eens goed voor de consument zelf. Je hebt geen vijftig paar schoenen nodig, vooral niet omdat anderen geen enkel paar hebben.

In Nederland is er al veel goede milieuwetgeving, maar vooral de Verenigde Staten zijn een consumentistische ramp. De overheid zal ooit hard moeten ingrijpen, met heftige gevolgen voor de mensen. De regering zou kunnen beslissen om bepaalde auto’s te verbieden. Mensen raken in paniek van zo’n besluit, ben ik bang. Dan zien je waar je hart ligt. Nu is dat: waar ik verder ook maar in geloof, ik geloof in elk geval dat ik meer spullen moet hebben.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer