Beurzen New York sluiten met verlies
NEW YORK (ANP) – De effectenbeurzen in New York zijn woensdag met flinke verliezen de handel uitgegaan. De stemming werd gedrukt door een tegenvallende banengroei in de Verenigde Staten en een afzwakkende groei van de Amerikaanse dienstensector. Die wakkerden de zorgen over een afkoelende Amerikaanse economie aan.
De Dow-Jonesindex noteerde aan het einde van de handel 0,8 procent lager op 14.550,35 punten. De brede S&P 500 verloor 1,1 procent tot 1553,69 punten en de technologiebeurs Nasdaq daalde 1,1 procent tot 3218,60 punten.
Uit cijfers van salarisstrookverwerker ADP bleek dat de werkgelegenheid bij Amerikaanse bedrijven in maart met 158.000 banen is gegroeid. De toename is fors lager dan verwacht. Economen hadden gerekend op een groei van 200.000 banen. De banengroei in februari werd wel fors opwaarts bijgesteld, van 198.000 naar 237.000 arbeidsplaatsen. Vrijdag worden de officiële banencijfers gemeld door de Amerikaanse overheid.
Verder bleek uit de inkoopmanagersindex dat de groei in de Amerikaanse dienstensector vorige maand is afgezwakt, zo maakte onderzoeker ISM bekend. De afzwakking was sterker dan verwacht. De dienstensector is goed voor ongeveer 90 procent van de Amerikaanse economie.
Aan het bedrijvenfront ontkende het Amerikaanse telecomconcern Verizon dat het samen met concurrent AT&T een bod overweegt op de Britse branchegenoot Vodafone. Dinsdag meldde de website FT Alphaville dat Verizon samen met AT&T een gezamenlijk bod voorbereidt op Vodafone. Verizon herhaalde wel interesse te hebben in het belang van Vodafone in Verizon Wireless, de draadloze tak van het concern. Verizon ging 1 procent omlaag, maar AT&T noteerde 0,3 procent hoger.
Financiële fondsen hadden het zwaar op Wall Street. Bank of America daalde 2,8 procent, Morgan Stanley leverde 2,7 procent in en JPMorgan Chase zakte 2,4 procent.
De euro was 1,2846 dollar waard, vrijwel onveranderd vergeleken met het slot van de Europese beurzen. De prijs van Amerikaanse olie daalde met 2,8 procent tot 94,45 dollar per vat. Brentolie werd 3,1 procent goedkoper. De olievoorraden in de VS zijn naar het hoogste niveau gestegen in ruim 22 jaar.