Grensoverschrijdend plan voor natuur
Belgische, Duitse en Nederlandse regionale overheden hebben vrijdag in Vaals een plan gepresenteerd om het groene hart tussen de steden Maastricht, Heerlen, Aken en Luik te beschermen en te behouden. Het gebied moet de inrichting en uitstraling van een natuurpark krijgen, met de naam Drielandenpark.
Met grensoverschrijdende projecten willen de drie landen het natuurgebied behouden. De financiering van de projecten, die miljoenen euro’s kosten, moet grotendeels uit het Europese fonds voor regionale gebieden komen. In het gebied wonen en werken bijna 2 miljoen mensen. Het wordt jaarlijks bezocht door vele toeristen. Het groene hart wordt bedreigd door vergaande verstedelijking.
Centraal in het plan staan grensoverschrijdende projecten die zich richten op landbouw, natuur, water, landschap, toerisme, recreatie en ruimtelijke ordening. Er is veel aandacht voor ecologische verbindingen die dwars door het groene hart lopen. Bij de realisatie daarvan kunnen boeren een belangrijke rol spelen, omdat er voor hen taken zijn weggelegd op het gebied van natuur-, water- en landschapsbeheer.
De Stuurgroep Drielandenpark beslist volgende maand welke projecten het eerst worden opgepakt. Projectleider A. Blokland van de provincie Limburg gaf aan dat het verder uitbouwen van de toeristische samenwerking en de verkoop van streekproducten hoog op de prioriteitenlijst staan. Ook het vormgeven van de ecologische verbinding geniet voorkeur.
Blokland beaamde dat grensoverschrijdende projecten in het kader van de ruimtelijke ordening een lastige kwestie zullen worden. Conflicterende belangen en essentiële verschillen in wet- en regelgeving tussen de drie landen vormen een grote blokkade.