Wijn: Gezin helpen bij hoge kosten
Gezinnen die hoge kosten maken, krijgen in de nabije toekomst een toeslag van de Belastingdienst. Het moet dan wel gaan om „onvermijdbare kosten” voor zorg, wonen en kinderen.
Dat zei staatssecretaris Wijn van Financiën vrijdag in Rotterdam tijdens een bijeenkomst van studenten. Een werkgroep van ambtenaren van diverse ministeries komt over twee weken met een rapport. Daarin staat wat er zou moeten veranderen rond onder andere studiekosten en huursubsidie.
De werkgroep heeft alle subsidieregelingen op het gebied van zorg, wonen en kinderen in kaart gebracht. Uitgangspunt is dat gezinnen nooit meer dan een bepaald percentage van hun inkomen kwijt zijn aan „onvermijdbare kosten” op dit gebied. Wie boven dat percentage uitkomt, komt in aanmerking voor een toeslag. Die wordt door de Belastingdienst uitgekeerd.
In 2006 komt er al zo’n stelsel voor de financiering van de zorg. De nieuwe regeling waar Wijn het over heeft, moet de bestaande subsidieregelingen vervangen, bijvoorbeeld voor kinderopvang en voor het huren van woningen. Bij kinderopvang gaat de subsidie naar de instellingen. De CDA-bewindsman wil steun aan de gebruikers. Hij denkt aan een persoonsgebonden budget dat toegesneden is op de individuele situatie, net als bij de gehandicaptenzorg.
In het nieuwe systeem wordt gekeken naar het besteedbaar inkomen van gezinnen. Wie na aftrek van de „onvermijdbare kosten” voor zorg, wonen en kinderen te weinig overhoudt, komt in aanmerking voor ondersteuning.
Ook het nieuwe zorgstelsel kent zo’n vangnet. Vanaf 2006 wordt de zorg gefinancierd met zogeheten nominale premies, ofwel premies die voor iedereen gelijk zijn. Mensen met lage inkomens worden dan ontzien.
De nieuwe aanpak is niet alleen van belang vanwege een rechtvaardige verdeling van inkomens, maar is volgens Wijn ook een goede manier om het verschijnsel van de armoedeval aan te pakken. Dat laatste houdt in dat mensen er weinig of niets op vooruitgaan als ze vanuit een uitkering in een betaalde baan komen, doordat ze dan veel subsidie mislopen. Volgens Wijn gaan mensen er dan vaak zelfs in inkomen op achteruit.
De armoedeval komt ook voor bij mensen die een laagbetaalde baan hebben en een kleine promotie maken. Het nieuwe systeem moet daar een eind aan maken.