Economie

Trojka geeft Cyprus meer tijd

NICOSIA – Cyprus krijgt van de EU, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds tot 2018 de tijd om zijn begroting op orde te brengen. Dat maakte de regering van de eilandstaat dinsdag bekend.

Redactie economie
2 April 2013 15:30Gewijzigd op 15 November 2020 02:48

De zogenoemde trojka geeft het land ook meer tijd om staats­eigendommen te verkopen.

Minister van Financiën Sarris –die later op de dag opstapte– liet weten dat Cyprus in mei het eerste deel van de vorige maand overeengekomen noodlening van 10 miljard euro ontvangt. Ondanks het uitstel en het in het vooruitzicht gestelde geld, zei hij dat 2013 en 2014 moeilijke jaren zullen zijn.

Cyprus heeft de beperkingen bij kapitaaltransacties dinsdag gedeeltelijk versoepeld. Er mogen nu financiële transacties plaatsvinden tot 25.000 euro zonder dat daarvoor toestemming van de centrale bank nodig is. Eerder was de limiet 5000 euro. Ook worden transacties met cheques van maximaal 9000 euro per maand toegestaan. De versoepeling geldt in ieder geval voor twee dagen. De andere kapitaalbeperkingen in Cyprus blijven nog wel in stand. Zo mag er maximaal 300 euro per dag uit de geldautomaat worden gehaald en mogen reizigers naar het buitenland niet meer dan 1000 euro meenemen.

De beperkingen in het kapitaalverkeer werden ingesteld om te voorkomen dat er een kapitaalvlucht zou ontstaan toen vorige week de Cypriotische banken na twee weken de deuren weer openden.

Minister Sarris van Financiën maakte dinsdag na gesprekken met de trojka bekend dat hij onmiddellijk opstapt. Zijn vertrek hangt samen met het onderzoek dat de Cypriotische overheid dinsdag heeft ingesteld naar de bankencrisis in Cyprus, zo gaf Sarris aan. In het verleden was Sarris voorzitter van de bank Laiki (Popular Bank), die als onderdeel van het financiële reddingsplan voor de eilandstaat is gesloten.

Het onderzoek moet uitwijzen wie er schuld heeft aan de crisis. President Anastasiades zei dinsdag dat „een reeks handelingen of nalatigheden door individuen die geautoriseerd waren om de economie en de bankensector te leiden”, het land op de rand van bankroet heeft gebracht. De onderzoekscommissie bestaat uit drie voormalige leden van het hoogste gerechtshof in Cyprus, die dinsdag door de president werden ingezworen.

Het onderzoek moet ook uitwijzen of er sprake was van voorkennis van de voorwaarden die aan de Europese steun voor Cyprus zijn verbonden. Volgens mediaberichten stroomde er circa 700 miljoen euro aan kapitaal Cyprus uit voordat bekend werd dat grote spaarders mee moeten betalen aan de noodsteun. Daarbij zouden 136 bedrijven betrokken zijn geweest.

Anastasiades gaf aan dat de commissie voorrang moet geven aan verdenkingen rond hemzelf, zijn familieleden en het advocatenkantoor waar hij eerder werkzaam was.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer