Buitenland

Syrië rekent op Israëlische aanval

De stafchef van het Syrische leger, generaal Hassan Turkmany, heeft zijn troepen opgeroepen zich voor te bereiden op een mogelijke Israëlische aanval. Turkmany deed zijn uitlatingen donderdag, de dag waarop het 57-jarig bestaan van de Syrische luchtmacht werd gevierd.

AP
17 October 2003 10:49Gewijzigd op 14 November 2020 00:38

Opvallend aan de uitspraken van de Syrische stafchef was dat Syrië zich vooralsnog defensief opstelt tegenover Israël, dat eerder deze maand met gevechtsvliegtuigen een verrassingsaanval uitvoerde op Syrisch grondgebied. Syrië lijkt niet van plan het bombardement te vergelden. Volgens de Israëlische regering was het gebombardeerde object in Syrië een trainingskamp voor terroristen en was de aanval een vergelding voor een zelfmoordaanslag in Israël, waarbij twintig mensen omkwamen.

Turkmany zei dat Syrië zich niet zal laten onderwerpen aan de wil van de Verenigde Staten en Israël. Hij riep zijn soldaten op „dag en nacht te blijven werken” en „in de opperste staat van paraatheid te blijven (…) om iedere mogelijke agressie van de regering van (de Israëlische permier Ariel) Sharon af te slaan.”

Het Israëlische bombardement van 5 oktober was de eerste Israëlische actie diep in Syrië sinds de Jom Kippoeroorlog van 1973. Israël en Syrië hebben drie grote oorlogen uitgevochten. Israël houdt de Syrische Golanhoogvlakte sinds 1967 bezet.

De Verenigde Staten koersen intussen aan op sancties tegen Syrië. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is al akkoord gegaan met een voorstel daartoe, en de verwachting is dat de Senaat en president Bush de komende weken ook met strafmaatregelen zullen instemmen, zo berichtten Amerikaanse media donderdag. Bush heeft zich steeds verzet tegen sancties, maar kortgeleden toonde hij zich alsnog voorstander.

De sancties moeten Syrië dwingen zijn door de Amerikanen veronderstelde steun aan het terrorisme te staken. Bovendien reppen de voorstellen van een beëindiging van de Syrische invloed in Libanon. Syrië heeft al verscheidene malen gezegd niet onder de indruk te zijn. Het Syrische beleid zal dan ook niet worden gewijzigd, zo zei de Syrische stafchef donderdag.

Als de Senaat ook akkoord gaat. dan krijgt het Witte Huis verschillende opties om maatregelen te treffen tegen Syrië. Het gaan dan onder meer om exportverboden voor Amerikaanse goederen, bevriezing van Syrische tegoeden in de VS, instelling van reisbeperkingen voor Syrische diplomaten in de VS en het verbieden van Syrische passagierstoestellen om door Amerikaans luchtruim te gaan.

Het sanctiebeleid blijft van kracht zolang het Witte Huis vindt dat Syrië zich met terrorisme bezighoudt. Washington heeft Damascus er verscheidene malen van beschuldigd steun te bieden aan functionarissen van het verdreven regime van de verdreven Iraakse president Saddam Hussein. Volgens de Amerikanen zou Syrië ook het bezit van massavernietigingswapens nastreven. Bovendien steunt Syrië verscheidene radicale groepen als Hezbollah en Islamitische Jihad.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer