Binnenland

Minder plek in Nieuwe Kerk voor inhuldiging

DEN HAAG – Willem-Alexander en Máxima zijn niet nerveus voor de troonswisseling. "Ze zijn zich zeer bewust van de belangrijke taak die hen wacht, maar ze hebben zich natuurlijk al jaren voorbereid", aldus minister-president Mark Rutte dinsdag tijdens een persbijeenkomst in het ministerie van Algemene Zaken.

26 March 2013 13:11Gewijzigd op 15 November 2020 02:41

Precies vijf weken voor de inhuldiging van prins Willem-Alexander als koning vertelde de premier samen met burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam en Eerste Kamer-voorzitter Fred de Graaf iets meer over de gang van zaken op 30 april.

De regering heeft 5 miljoen uitgetrokken voor de plechtigheid in de Nieuwe Kerk en alles daaromheen. Een miljoen gaat naar Amsterdam voor de extra kosten die de gemeente maakt op de dag van de inhuldiging. In het bedrag dat Rutte noemde zijn zoals gebruikelijk de kosten van beveiliging niet meegenomen. “Als ik dat vertel, dan kunnen mensen die er verstand van hebben er uit op maken wat we doen.” De 5 miljoen is vergelijkbaar met het bedrag dat in 1980 werd uitgegeven voor de inhuldiging van koningin Beatrix, zo voegde Rutte er aan toe.

In de Nieuwe Kerk is minder plek dan 33 jaar geleden, vertelde Fred de Graaf. “Dat komt door de nieuwe veiligheidseisen.” Er kunnen nu 2045 genodigden terecht, het aanstaande koningspaar mag daarvan 350 stoelen ‘vullen’ en uit de 12 provincies zijn 500 ‘gewone burgers’ aangemeld. “Een prachtige dwarsdoorsnede van de samenleving”, meende De Graaf. Hij is op 30 april als voorzitter van de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal gastheer bij de bijeenkomst.

De Graaf zei het te betreuren dat niet alle Kamerleden de eed of belofte willen afleggen. “Ze doen dat niet namens zichzelf, maar namens het Nederlandse volk.” De parlementsleden die hebben aangegeven de eed of gelofte niet te zullen afleggen, worden tijdens de plechtigheid overgeslagen.

Burgemeester Van der Laan had in deze fase van de voorbereidingen liever zijn mond gehouden, zo liet hij blijken. “We zijn halverwege. Het is zaak nu zo min mogelijk te praten en zoveel mogelijk te doen en daar staat deze bijeenkomst haaks op”, aldus de burgemeester. Ook wil hij dat een deel van het programma nog een verrassing blijft. Een aantal artiesten bereidt zich voor op optredens tijdens de Koningsvaart, die zal worden afgesloten met vuurwerk bij het Muziekgebouw aan het IJ. “Het is een tamelijk heidens karwei”, karakteriseerde Van der Laan de voorbereidingen.

Premier Rutte maakte bekend dat 1098 mediavertegenwoordigers uit de hele wereld zich hebben aangemeld voor de inhuldiging. “De hele wereld kijkt die dag naar Nederland”, zei hij. Daar horen de aangekondigde demonstraties in Amsterdam bij. “Dat is ook Nederland”, zei Van der Laan. De stad heeft volgens hem gezocht naar ‘waardige’ demonstratieplekken. “Een demonstrant wil ook gezien worden op de plek die er toe doet, maar het feest moet niet worden verstoord”, voegde hij eraan toe.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer