„Onvoorspelbaarheid eurozone is angstwekkend”
AMSTERDAM (ANP) – Europese politici hebben afgelopen week opnieuw aangetoond hoe onvoorspelbaar ze omgaan met de schuldencrisis. Daardoor blijft de onzekerheid over de toekomst van de eurozone bestaan, stelde hoogleraar financiële economie Sylvester Eijffinger maandag.
„De onzekerheid die er rond de eurozone wordt gecreëerd is angstwekkend”, zei Eijffinger tegen het ANP. „De afgelopen week heeft opnieuw aangetoond hoe onvoorspelbaar onze politici zijn. Dat is heel zorgelijk, zeker als je bedenkt welke grote stappen nog moeten worden gezet om de muntunie te stabiliseren.”
Uiteindelijk heeft de eurogroep afgelopen nacht „het minst slechte” plan voor Cyprus in elkaar gezet, concludeerde de Tilburgse econoom. „Maar dat had een week eerder ook gekund. Gezien de enorme risico’s die een bankroet van Cyprus zou hebben voor Griekenland en de onzekerheid die dan zou zijn ontstaan voor de hele eurozone, is het onbegrijpelijk dat ze dit risico hebben willen lopen.”
Volgens Eijffinger is het vooral belangrijk dat de Cypriotische spaartegoeden van minder dan 100.000 euro uiteindelijk worden gegarandeerd. Doordat eerder werd gedreigd ook die deposito’s te betrekken in de reddingsoperatie is er echter onzekerheid gezaaid over de waarde van het depositogarantiestelsel, waarschuwt hij. „Het idee dat het stelsel niet altijd wordt gerespecteerd blijft hangen. Het is niet te overzien hoe groot de schade daarvan is, maar die is er wel.”
Cyprus gaat zelf een diepe economische crisis tegemoet, die te vergelijken is met de misère in Griekenland, verwacht Eijffinger. „De economie krimpt daar dit jaar met 10 procent en de werkloosheid zal sterk oplopen. Maar dat is de prijs die moet worden betaald. Cyprus heeft jarenlang als een pseudoparadijs ver boven zijn stand geleefd.”
Na de redding van Cyprus kan de aandacht binnen de eurozone verschuiven naar Slovenië, dat mogelijk door zijn problemen in de financiële sector ook een noodlening nodig zal hebben. Eijffinger verwacht rond dat land echter geen drama zoals zich dat met Cyprus heeft afgespeeld. „De Sloveense regering is competenter dan die van Cyprus. Als de regering proactief meewerkt met de eurogroep, dan zal men er wel uitkomen. Het Europese noodfonds is ook groot genoeg om een lening aan Slovenië te dragen.”