„Armoede in de kerk blijft vaak lang verborgen”
DORDRECHT – In ruil- en weggeefwinkels is het drukker dan ooit. Steeds meer Dordtenaren hebben kunnen slechts met moeite de eindjes aan elkaar te knopen.
„Armoede in de oudste stad van Holland is allang geen onzichtbaar fenomeen meer”, constateert oud-journalist en voorzitter van de plaatselijke Raad van Kerken Hans Berrevoets. „Hoe bestrijden we dit? Delen we meer gratis vis uit of voorzien we iedereen van de juiste hengel?”
Die vraag staat woensdagavond centraal in centrum De Buitenwacht. Het achtste Grote Dordtse Stadsdebat staat in het teken van de toenemende armoede in Dordrecht. Door de schuldencrisis en de bezuinigingen komen steeds meer mensen in de problemen, aldus Berrevoets.
De belangstelling voor de avond is groot. Dat is niet zo vreemd, want het onderwerp is uiterst actueel. „Onder meer in delen van de wijk Krispijn, waar het debat wordt gehouden, maar het speelt overal in de stad.” De Buitenwacht in Oud-Krispijn is de grootste uitdeelpost van de voedselbank in Dordrecht.
Berrevoets wijst op voorzieningen zoals de voedselbank, de huisraadbank en de kledingbank die volop in de belangstelling staan. Saillant detail: vandaag, op de dag dat de eerste minimawinkel van Dordrecht open zou gaan, werd de primeur afgeblazen omdat de ondernemer het pand op korte termijn dient te verlaten.
Succesvoller is de bemoeienis van de plaatselijke kerken met het probleem van de armoede. Berrevoets noemt het opmerkelijk dat kerken het voortouw nemen. Dominee Den Dekker van de Grote Kerk bevestigt dat zijn gemeente volop met armoede in aanraking komt. „Alleen blijkt geldnood in de praktijk soms lastig op te sporen. We zijn een kerk van de middenklasse. Armoede is er wel degelijk, ook binnen onze kerk, maar vaak is het verborgen. Mensen schamen zich en zwijgen over hun problemen. Want ja, je zult maar een beroep op de diaconie moeten doen.”
Ds. Aanen, predikant van de hervormde wijkgemeente Krispijn, weet daarover mee te praten. Naast zijn werk in de oude volksbuurt is Aanen één dag in de week actief als diaconaal predikant. Ook is hij voorzitter van het plaatselijke diaconale platform –waarin tal van kerken samenwerken– en betrokken bij het project Schuldhulpmaatjes. Aanen wordt geconfronteerd met schrijnende gevallen. „Mensen hebben grote schulden, soms van tienduizenden euro’s, waardoor gas en licht worden afgesloten of huisuitzetting dreigt.” Oorzaak is onder meer de economische crisis, waardoor mensen hun werk kwijt raken en tal van instellingen moeten bezuinigen. „Maar we zien ook dat mensen bij postorderbedrijven grote schulden hebben uitstaan waar ze woekerrente over betalen.”