Onderzoek drugshandel bij elitetroepen
UTRECHT (ANP) – Militairen van de Luchtmobiele Brigade, de elite-eenheid van de Koninklijke Landmacht, hebben mogelijk op grote schaal drugs gedeald en gebruikt. Er loopt een onderzoek naar de handel op de Oranjekazerne in Schaarsbergen. Dat bevestigen de landmacht en het Openbaar Ministerie (OM) woensdag.
Volgens het OM zijn er tien verdachten. Het gaat om zes militairen en vier burgers. Of het tot een proces komt, is nog niet besloten. Advocaat Michael Ruperti, die drie militairen bijstaat, zegt tegen het ANP dat het gaat om sergeanten en korporaals. Volgens de raadsman lopen er meer onderzoeken naar de Luchtmobiele Brigade, maar het OM wil daar niets over kwijt.
Ruperti zegt dat het drugsgebruik het gevolg is van trauma’s uit Uruzgan. In die Afghaanse provincie waren van 2006 tot 2010 Nederlandse militairen gelegerd. „De meeste veteranen kunnen niet omgaan met de ervaringen. Het leven gaat door als je terug in Nederland bent, je hebt geen tijd om het te verwerken. ’s Avonds, als je droomt, uit het zich. Dan ligt drugsgebruik op de loer. Sommigen hebben drugs gebruikt om te kunnen slapen”, aldus Ruperti.
Volgens de advocaat schort er veel aan de nazorg van Defensie. „Vanuit Afghanistan worden de militairen teruggevlogen naar Kreta. Daar kunnen ze na aankomst drinken en feesten, voor het eerst in maanden. De ochtend erna vraagt een psycholoog of ze problemen hebben. Maar dan dringt nog niet door wat ze hebben meegemaakt.” Terug in Nederland moeten de veteranen vragenlijsten invullen. „Als je aangeeft dat je problemen hebt, krijg je een vervolgafspraak met een psycholoog. Maar je wilt niet dat collega’s dat weten. Dit zijn stoere mensen, je wilt niet als watje worden weggezet.”
Militairen kunnen op staande voet worden ontslagen als ze soft- of harddrugs gebruiken. Volgens Ruperti zullen zijn cliënten dat echter niet accepteren. Ruperti: „Een goede werkgever hoort zulke mensen niet te ontslaan. Misschien moeten ze straf krijgen, maar ook hulp.”