TenneT moet in nood leverancier aanwijzen
Als een energiebedrijf zijn klanten niet meer van energie kan voorzien -vanwege noodsituaties of faillissement- moet de landelijke netbeheerder TenneT een noodleverancier aanwijzen. Deze verantwoordelijkheid kan niet meer bij regionale netbeheerders liggen.
Met deze maatregel wil de toezichthouder op de energiemarkt DTe voorkomen dat netbeheerders klantgegevens doorspelen naar energieleveranciers.
Dat heeft de DTe woensdag bekendgemaakt. De waakhond heeft onderzocht hoe energiebedrijven met hun klanten omgaan. Dat gebeurde naar aanleiding van klachten na het faillissement van leverancier EnergyXS. Lokale netbeheerders zouden gegevens doorspelen aan zusterbedrijven die zich bezighouden met de verkoop van stroom, in de hoop een nieuwe klant aan de haak te slaan. De DTe heeft echter niet kunnen nagaan of dat daadwerkelijk het geval was.
Uit het onderzoek blijkt dat bijna alle regionale netbeheerders tot enkele dagen voor het faillissement van EnergyXS geen contract hadden met een noodleverancier. Daartoe zijn ze wettelijk wel verplicht. Pas nadat branchevereniging EnergieNed de beheerders had geïnformeerd over het faillissement, hebben ze dochterondernemingen als noodleverancier aangewezen. Het is voor de DTe niet mogelijk om na te gaan of deze keuze wel onpartijdig en zorgvuldig was.
De DTe kreeg bovendien veel klachten over een te korte opzegtermijn of bedreiging met afsluiting, als klanten niet snel genoeg kozen voor een nieuwe leverancier. De waakhond concludeert echter dat de netbeheerders de klanten voldoende tijd hebben gegeven om een nieuwe leverancier te kiezen.
De toezichthouder wilde verder zekerheid over klachten dat netbeheerders te hoge tarieven berekenden in de periode dat zij tijdelijk energie leverden. Het is echter nog niet duidelijk hoeveel de klanten moeten betalen. De DTe zal bekijken of de rekeningen redelijk zijn.
Volgens de DTe ging EnergyXS over de kop doordat de onderneming niet meer kon voldoen aan de financiële garanties die leverancier Eon Benelux had afgedwongen. Volgens MKB Nederland deden geruchten de ronde dat grote partijen op de energiemarkt EnergyXS opzettelijk onderuit hebben gehaald.
Minister Brinkhorst van Economische Zaken heeft al eerder gezegd ook wel wat te voelen voor een regierol voor TenneT. Hij wilde woensdag niet verder ingaan op het onderzoek van de DTe.
EnergieNed stelde in een schriftelijke reactie dat de door DTe voorgestelde centrale regiefunctie van TenneT recent wettelijk is geregeld. Volgens de branchevereniging van energiebedrijven blijven de regionale netbeheerders een „sleutelrol spelen, omdat zij als enige weten wie de leverancier van een klant is.”
Intussen werkt de branche aan een draaiboek mocht het opnieuw tot een faillissement van een energiebedrijf komen, voordat een definitieve centrale regeling van de noodleverancier tot stand is gekomen.