Bijzondere zorg
Eigenlijk is alle zorg die gegeven wordt, aan de naasten in het algemeen, maar zeker aan bewoners in de setting van een verpleeghuis, bijzonder te noemen. En dat geldt niet het minst voor de pastorale verzorging. Zorg voor bewoners met een somatische aandoening is bijzonder. Zorg voor bewoners met een dementieel syndroom is bijzonder.
Want de zorg voor hen is, naar mijn diepste overtuiging, van Goddelijke oorsprong, ook al gebeurt het door de hand van mensen. Maar in deze kolom gebruik ik de term ”bijzondere zorg” specifiek voor de zorg voor bewoners met een vorm van verstandelijke beperking die tegelijk te kampen hebben met een bepaald dementieel syndroom.
Ook in het verpleeghuis waar ik als geestelijk verzorger werkzaam ben, worden bewoners verpleegd die een verstandelijke beperking hebben en bovendien een dementieel syndroom. De meeste van deze bewoners hebben een verstand van minder dan een tweejarige. Anderen zijn ook meervoudig gehandicapt. Een enkeling heeft het verstand van een twaalfjarige.
Zonder overdrijving acht ik het voor mijzelf een heel groot voorrecht om namens mijn Goddelijke Zender aan hen die zorg te geven, die ook zij als volwaardig schepsel van God voor hun zielenleven nodig hebben. Een en ander probeer ik te doen via persoonlijke bezoeken en ook via een maandelijkse Bijbelkring samen met een activiteitenbegeleidster.
En het is mijn ervaring dat deze bewoners niet alleen uitzien naar de Bijbelkring, maar ook naar bezoek, al zou ik, bij wijze van spreken, elke dag komen. Vanzelfsprekend zullen de gesprekken gevoerd dienen te worden naar de bevatting van deze bewoners en op hun niveau, dat wil zeggen: heel eenvoudig, persoonlijk, betrokken en met respectering van hun (in de meeste gevallen) zeer betrekkelijke vrijheid van handelen.
Wat mij altijd opvalt bij de pastorale verzorging van deze bewoners is hun afhankelijkheid, hun diepe liefde voor de Heere en Zijn Woord en hun gelovige overgave aan Hem. Daarbij lijken ze geen enkele beperking te hebben om te zeggen wat op hun hart ligt; tenminste, wanneer zij kunnen spreken. Ze schamen zich het Evangelie van Christus niet.
In een grotere groep met andere bewoners erbij, bijvoorbeeld bij overdenkingen over het lijden en de opstanding van Christus, Pinksteren en kerkhervorming, zijn zij het die antwoord geven op bepaalde vragen die ik in het algemeen stel. Wanneer er een kaart moet worden verstuurd, bijvoorbeeld ter gelegenheid van een verjaardag, moet het beslist een kaart met een Bijbeltekst zijn. Heel bijzonder.
Wat dat betreft ervaar ik zeer zeker dat deze bewoners andere mensen, gezond van lijf en leden, ver te boven gaan. Ik ervaar dat op een bijzondere wijze wanneer ik met hen een gedeelte uit de Bijbel bespreek. Het Woord uit de Bijbel wordt waar in de bijzondere zorg voor deze bewoners: „Uit de mond der kinderkens en der zuigelingen hebt Gij sterkte gegrondvest.” Christus sprak: „Laat de kinderkens tot Mij komen, en verhindert ze niet; want derzulken is het Koninkrijk Gods.”
Ds. H. J. Stoutjesdijk is geestelijk verzorger in verpleeghuis Salem in Ridderkerk. Vierwekelijks schrijft hij in deze kolom over zijn pastorale ervaringen.