PKN houdt Twitterspreekuur over permanente educatie
UTRECHT – De Protestantse Kerk in Nederland opende maandag voor de derde keer een vragenuurtje via sociale media, dit keer over permanente educatie (PE). Bezoekers stelden vooral vragen over de persoonlijke invulling van de kerkelijke scholing.
Een rustig spreekuur, zo vond communicatiemedewerker Marloes Nouwens-Keller van de Protestantse Kerk het Twitteroverleg tussen de kerk en predikanten, kerkelijk werkers en kerkenraden. Maandagmiddag en -avond stond het korteberichtenkanaal Twitter open voor vragen over het verplichte scholingsprogramma van predikanten en kerkelijk werkers.
Nouwens kreeg de vragen via Twitter binnen en gaf die door aan Henk Hogendoorn, hoofd toerustingscentrum van de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk, Lenny van den Brink-’t Hart, projectmanager permanente educatie van het Protestants Centrum voor Toerusting en Educatie (PCTE), en Egbert van der Stouw, projectmedewerker van het PCTE. „Zij overleggen over een binnengekomen vraag en kijken of we een antwoord al op de website hebben staan. Vervolgens zoeken we hoe we het antwoord in een tweet verpakken.”
Toen er in 2012 over PE werd gestemd, was men bezorgd voor fragmentarisering van het studieaanbod en voor de kosten voor predikanten en kerkelijk werkers voor deze scholing. Waarom nu niet?
„Heel veel kou is uit de lucht gehaald tijdens voorlichtingsbijeenkomsten in het land. Die zijn bijzonder goed bezocht. Vragen waren nu erg gericht op de persoonlijke situatie.”
In het avondspreekuur werd duidelijk dat een kerkenraad voor kerkelijk werkers ongeveer 350 euro per jaar vrij moet stellen voor PE. Bij predikanten is het bedrag van 822 euro per jaar inbegrepen bij het traktement.
Een van de vragen ging over het verdienen van punten in de eerste vijf jaar van het predikantschap. Waarom kan dat niet?
„Als je predikant wordt, heb je twee jaar mentoraat, daarna primaire nascholing en na vijf jaar ga je meedoen aan de voortgezette nascholing waarmee je punten kunt verdienen. Je kunt in de eerste vijf jaar wel cursussen van de PE volgen, maar geen punten voor PE verdienen. De primaire nascholing is al een compleet programma. Het puntensysteem is er voor de voortgezette nascholing. Dat zorgt ervoor dat de studiebelasting voor iedereen ongeveer even zwaar is. En zo houdt het scholingsprogramma echt een leven lang leren in.”
Een van de twitteraars wilde als predikant de PE gebruiken om zijn bevoegdheid als docent godsdienstig vormingsonderwijs te halen. Is de PE daar wel voor bedoeld?
„Je hebt een open gedeelte in de PE en daar kun je slim mee omgaan als je iets regelt met je opleiding. Het gaat om je eigen persoonlijke en professionele ontwikkeling. De kerkenraad moet zo’n plan natuurlijk wel goedkeuren. De PE is echt persoonlijk en stem je af met de kerkenraad.”
Permanente educatie
De permanente educatie (PE) is een verplicht scholingsprogramma voor predikanten en kerkelijk werkers binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De generale synode gaf in april 2012 groen licht voor deze scholing, die het oude studieverlof verving. De permanente educatie is verdeeld in drie onderdelen. Er is één maand een door de kerk gestuurd keuzeaanbod van scholingsactiviteiten, één maand scholing naar keuze door andere organisaties en ten slotte één maand een vrij studieverlof. Predikanten maken gebruik van alle scholingsvormen, kerkelijk werkers alleen van de eerste twee.