Politiek

Asscher verwacht dat polder haast maakt

DEN HAAG (ANP) – Het kabinet gaat er nog steeds vanuit dat vakbonden en werkgevers over 2 weken met een pakket afspraken komen om de economische crisis en de werkloosheid te bestrijden. FNV-voorzitter Ton Heerts en zijn collega Bernard Wientjes van VNO-NCW zeiden vrijdag bij de formele aftrap van het sociaal overleg dat ze zich niet laten opjagen. „Snelheid maken is het slechtste wat we nu kunnen doen”, zei Heerts.

15 March 2013 15:47Gewijzigd op 15 November 2020 02:30

Maar vicepremier en minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) denkt dat bonden en werkgevers de druk voelen om snel zaken te doen. Hij wees erop dat er door de slechte economische situatie geen tijd verloren mag gaan. „Er staat voor iedereen veel op het spel.”

Asscher zei na de ministerraad dat hij en premier Mark Rutte dagelijks contact hebben met de sociale partners. Ze geven daarbij ook „input” voor het overleg. Details wilde hij niet kwijt.

Het kabinet heeft baat bij tempo omdat het op 1 mei zijn ontwerpbegroting aan Brussel moet voorleggen. Daarvoor moet het ook nog zaken doen met de oppositie, omdat het in de Senaat geen meerderheid heeft.

Het meest heikele punt in de onderhandelingen lijkt de WW-ingreep die het kabinet van plan is. Het wil volgend jaar de maximale WW-duur fors bekorten en ook het ontslagrecht versoepelen. De vakbonden zijn daar mordicus tegen. Ze hebben geopperd opnieuw een WW-premie voor werknemers te introduceren om de bezuiniging af te wenden. De WW-ingreep van het kabinet moet jaarlijks 1,1 miljard euro besparen.

Heerts en Wientjes zeiden vrijdag dat er geen taboes op tafel liggen. Maar Heerts voegde er meteen aan toe dat de besprekingen geen verslechtering van de WW mogen opleveren. Naast VNO-NCW en FNV doen CNV, MKB-Nederland, MHP en LTO Nederland mee aan het sociaal overleg.

Het kabinet heeft eerder laten doorschemeren dat voor het sociaal overleg enige financiële ruimte beschikbaar is, maar het is niet duidelijk hoeveel. Op suggesties van president klaas Knot van De Nederlandsche Bank om bij de versoepeling van het ontslagrecht ouderen te ontzien, wilde Asscher niet ingaan. Hij herhaalde slechts dat het regeerakkoord „niet in beton gegoten” is. Knot wees erop dat ouderen moeilijk weer een baan vinden als ze eenmaal ontslagen zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer