Binnenland

Tholen handhaaft ambtsgebed

THOLEN – Het ambtsgebed bij aanvang van de raadsvergadering van de gemeente Tholen blijft gehandhaafd. Donderdagavond discussieerde de raad hierover.

Van onze correspondent
15 March 2013 11:12Gewijzigd op 15 November 2020 02:30
Tholen. Foto Wikimedia
Tholen. Foto Wikimedia

Raadslid Van ’t Hof van Algemeen Belang Tholen diende tijdens de vergadering een voorstel in om het ambtsgebed te schrappen. Hij verklaarde in toenemende mate gewetensnood te hebben bij het uitspreken van het ambtsgebed als onderdeel van de vergadering en stelde „niemand te willen kwetsen of beledigen.”

In een reactie op Van ’t Hofs argument dat de scheiding van kerk en staat in het geding is bij het uitspreken van het ambtsgebed, stelde CDA’er Duijm dat de scheiding tussen kerk en staat niet hetzelfde is als de scheiding tussen politiek en religie. De CDA-fractie „hecht sterk aan ruimte voor geloofsbeleving en betreurt het dat Gods Naam steeds minder wordt gehoord in de samenleving.”

Ook Van de Sande (ChristenUnie) pleitte voor behoud van het ambtsgebed. „Het gaat niet over invloed van de kerk in de politiek. Maar bidden en werken gaan samen op, ook in de politiek.”

Dat het ambtsgebed bij het ”DNA-profiel van Tholen” hoort, is geen probleem voor de VVD-fractie, betoogde raadslid Werkman. „Maar als iemand gewetensnood heeft, kun je dat niet naast je neerleggen.” Hij pleitte daarom voor een gebed voorafgaand aan in plaats van tijdens de vergadering voor degenen die dat willen.

De fracties van de SP en PvdA gaven aan nooit moeite gehad te hebben met het ambtsgebed. Nu wilden ze omwille van Van ’t Hofs gewetensbezwaren meegaan in zijn voorstel.

„We zijn allemaal afhankelijk van Gods zegen en hebben God niet alleen persoonlijk nodig, maar ook als bestuursorgaan”, zei SGP-fractievoorzitter Van Eenennaam. Hij wil om die reden geen gebed vóór, maar tijdens de vergadering.

Met de tegenstemmen van CDA, CU en SGP, samen goed voor elf van de twintig zetels, werd het initiatiefvoorstel uiteindelijk verworpen. Indiener Van ’t Hof reageerde teleurgesteld. „Ik wil de vergadering meemaken van het begin tot het einde, maar heb problemen met aanwezig zijn bij het gebed.” Bij de komende raadsvergaderingen zal hij dan ook pas na het gebed binnenkomen. Ook wil hij de zaak laten onderzoeken bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. „Met als kern de vraag: Word ik beperkt in het uitoefenen van het raadslidmaatschap als ik na het ambtsgebed binnenkom?”

Van Eenennaam was juist „heel dankbaar dat het zo gegaan is.” „Als politieke partijen zijn we ook verantwoordelijk om Gods Naam in het openbaar aan te roepen. En omdat het zo’n teer onderwerp is, wilden we geen vervelende discussie.”


Gebedstekst

THOLEN – Al sinds 22 september 1931 wordt in Tholen het volgende gebed uitgesproken:

„Almachtig en eeuwig God, wij bidden U om Uw algenoegzame zegen over de volbrenging van de werkzaamheden die Gij ons hebt opgelegd. Schenk ons wijsheid en voorzichtigheid, verlevendig in ons een diep besef van onze afhankelijkheid van U, en doe onze beraadslagingen strekken ter bevordering van de ware belangen van deze gemeente. Amen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer