Muziek

Website over alle orgels in Zeeland voltooid

MIDDELBURG – De website met de geschiedenis van alle orgels in Zeeland is sinds 11 maart compleet. Via www.orgelsinzeeland.nl zijn de historie en gegevens van alle instrumenten die in de provincie staan en gestaan hebben toegankelijk. Dat meldt webmaster Jan van der Male.

Muziekredactie
15 March 2013 09:18Gewijzigd op 15 November 2020 02:29

Nadat in de eerste helft van de jaren 70 van de 20e eeuw de gegevens van drs. J. H. Kluivers van het historische orgelbezit in Zeeland werden gepubliceerd in Mededelingen van het Koninklijk Zeeuws Genootschap der Wetenschappen, is er veel veranderd in het orgellandschap van Zeeland, aldus Van der Male. „Veel historische instrumenten zijn in de jaren 70 en 80 gerestaureerd en tientallen orgels, gebouwd in de zogenaamde ‘Vervalperiode’ in de orgelbouw, zijn vervangen wegens slecht functioneren en veranderende opvattingen op het gebied van orgelbouw. Mede omdat Kluiver in zijn drie uitgaven inging op orgels tot circa 1900 en er aan de hand van orgelrestauraties sinds 1975 veel duidelijk is geworden met betrekking tot ontstaansgeschiedenis van een aantal orgels, was er reden genoeg tot een nieuwe inventarisatie van het complete orgelbezit van Zeeland. De huidige ontwikkelingen op het gebied van internet maken het mogelijk om deze gegevens eenvoudig te publiceren op een website én actueel te houden.”

Van der Male begon in het najaar van 2005 met het inventariseren van alle Middelburgse orgels. Gaandeweg werd de site uitgebreid met de orgelhistorie van het eiland Walcheren en Zuid- en Noord-Beveland. Drie jaar geleden, in maart 2010, werd de vernieuwde site gepresenteerd, met als belangrijke bijdrage de complete orgelhistorie van Schouwen-Duiveland. Deze gegevens waren verzameld door drs. Prosper Sevestre, onder meer voorzitter van de Koninklijke Organisten Vereniging (KNOV), de Vereniging Nederlands Platform voor de Orgelkunst en -cultuur (VNPO), bestuurslid van de Stichting Utrechts Orgelarchief Maarten Vente, programmamaker voor Radio Omroep Schouwen-Duiveland en organist van het Niehoff/Van Vulpenorgel in de Grote of Sint-Nicolaaskerk te Brouwershaven. Sevestre overleed echter, juist voor het voltooien van zijn onderzoek, onverwacht op 23 januari 2009.

Voor de Zeeuwse orgelcultuur heeft Sevestre veel betekend, aldus Van der Male. „Hij bezat een grote kennis van het orgelbestand in de provincie Zeeland. Over orgels uit de periode van de wederopbouw na de Watersnoodramp van 1 februari 1953 heeft hij gepubliceerd in tijdschriften als Het Orgel, Bulletin Stichting Oude Zeeuwse Kerken en Kroniek van het land van de Zeemeermin (Schouwen-Duiveland). Met publicatie van zijn gegevens is een waardevolle bijdrage aan de documentatie van de Zeeuwse orgelcultuur tot stand gekomen.” Waar nodig vulde Van der Male de gegevens aan.

Naast uit de boeken van Kluiver, werd veel informatie geput uit de boeken ”Het historische orgel in Nederland” van het Nationaal Instituut voor de Orgelkunst. Verder werd veel informatie, zoals disposities van huidige orgels, verkregen door eigen waarneming: vrijwel alle orgels die nog bestaan werden door Sevestre of Van der Male bezocht. Al het fotomateriaal is, tenzij anders vermeld, door Van der Male vervaardigd.

Vooral met betrekking tot orgels waarvan de geschiedenis niet duidelijk was, werd onderzoek verricht in kerkelijke archieven, veelal in beheer bij het Zeeuws Archief in Middelburg, het Streekarchief Schouwen-Duiveland te Zierikzee en de Stichting Utrechts Orgelarchief Maarten Vente. Daarnaast werd het privéarchief van Kluiver, dat sinds zijn overlijden in het Zeeuws Archief is te vinden, onderzocht. Ook zijn collecties met orgelgegevens van diverse liefhebbers geraadpleegd. Op de webpagina’s is per orgel een complete bronnenlijst opgenomen. „Niettemin is van een heel aantal orgels de geschiedenis onduidelijk”, aldus Van der Male. „Aanvullingen zijn dan ook van harte welkom.”

Met het toevoegen van alle bekende orgelgegevens van Zeeuws-Vlaanderen, Tholen en Sint-Philipsland is de site nu, na een periode van zevenenhalf jaar, voltooid. Van der Male: „Zonder de hulp van veel verzamelaars en niet in de laatste plaats zonder de gastvrijheid van Zeeuwse kosters en organisten, was dit project niet mogelijk geweest.”

Meer informatie: www.orgelsinzeeland.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer