Kerk & religie

De Korte: paus Franciscus geeft stem aan armoede en kerkherstel

GRONINGEN – Geen paus Leo XIV of Paulus VII, maar Franciscus I. Met deze „verrassende naam” heeft de nieuwe paus een statement willen maken, meent bisschop mgr. G. J. N. de Korte van bisdom Groningen-Leeuwarden.

Kerkredactie
14 March 2013 18:13Gewijzigd op 15 November 2020 02:29
Foto EPA
Foto EPA

Die naam is zijn programma, denkt De Korte. „Hij zal willen zeggen: in navolging van Franciscus van Assisi (1181-1226) wil ik in eenvoud en dienend paus zijn. Ik denk dat hij een stem zal geven aan armoede in deze wereld, dat hij een diaconale paus zal zijn.”

„Daarnaast zit in de naam Franciscus ook een dimensie van een beroemde droom die Franciscus van Assisi eens kreeg en die als kernboodschap had: herstel mijn kerk”, meent de bisschop. „De nieuwe paus staat voor de uitdaging van het saneren van het bestuursapparaat. Hij zal een keer willen brengen in de negatieve geluiden die klinken over fraude en corruptie in het Vaticaan.”

Bijna onmenselijk

De Nederlandse bisschoppen zijn Franciscus dankbaar dat hij „deze bijna onmenselijke taak” op zich heeft genomen. Ze zijn er van overtuigd dat de nieuwe paus „de juiste antwoorden” zal formuleren op de grote uitdagingen waarvoor de kerk staat, lieten ze weten in een persbericht. Ze beschouwen de korte duur van het conclaaf ,als een teken van eensgezindheid binnen het College van Kardinalen.”

Scriba van de Protestantse Kerk in Nederland dr. A. J. Plaisier spreekt „de hoop en de verwachting uit dat de paus aan oecumenische relaties hecht en deze ook actief zal promoten.” „Een bisschop is vooral een herder”, stelt de scriba, „en daarom hopen we dat hij dienaar van het Evangelie van Jezus Christus zal zijn en daarom dicht bij de mensen zal staan.”

De nieuwe paus vangt zijn werkzaamheden aan in een tijd waarin de Rooms-Katholieke kerk in zwaar weer verkeert, aldus Plaisier. „Zijn dienstwerk zal niet gemakkelijk zijn. We bidden dat de paus, samen met andere bisschoppen, die maatregelen zal nemen die nodig zijn om de Rooms-Katholieke kerk steeds weer te hervormen en vooral de Geest van Christus de ruimte zal geven om door te werken in de kerk.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer