Alibux in staat van beschuldiging gesteld
Het Surinaamse parlement heeft de voormalige minister van Natuurlijke Hulpbronnen Errol Alibux in staat van beschuldiging gesteld, waarmee de weg voor gerechtelijke vervolging wegens corruptie is vrijgemaakt.
Alibux, van 1996 tot 2000 onder president Jules Wijdenbosch minister, wordt verdacht van valsheid in geschrifte en overtreding van de deviezenwet. Hij zou namens de staat een pand in Paramaribo van een bevriende relatie hebben gekocht voor een bedrag van 900.000 dollar terwijl de getaxeerde waarde slechts 500.000 dollar bedroeg.
Tot voor kort was het in Suriname onmogelijk om politieke (ex-)ambtsdragers te vervolgen voor duistere handelingen die zij hebben gepleegd. Maar toen de kwestie-Alibux zich aandiende nam het parlement eind vorig jaar een wet aan die de ruimte voor het vervolgen wel bood. Onderzoek van het openbaar ministerie heeft voldoende bewijzen opgeleverd, zo is gebleken.
De in-staat-van-beschuldigingstelling door het parlement afgelopen donderdag was slechts een formele aangelegenheid. Een parlementscommissie heeft Alibux gehoord, waarna een motie om het openbaar ministerie tot vervolging over te laten gaan met veertig tegen drie stemmen werd aangenomen. Alleen de drie leden van het Democratisch Nationaal Platform 2000 (DNP2000), de partij waar de ex-minister momenteel voorzitter van is, stemden tegen.
Alibux spreekt alle beschuldigingen tegen en zegt volgens de regels te hebben gehandeld. Hij beweert over een taxatierapport te beschikken waarin de waarde van het bewuste pand op 1,2 miljoen dollar is gesteld. Parlementariër Frank Playfair, partijgenoot van Alibux, vreest dat de regering-Venetiaan met een heksenjacht is begonnen, waarbij vooral oppositieleden worden aangepakt. „Ik ondersteun president Venetiaan in zijn doel om corruptie aan te pakken. Maar ik vraag mij af of deze coalitie ook bereid is partijgenoten in staat van beschuldiging te stellen die ook onrechtmatige handelingen hebben gepleegd. Want we moeten er geen doekjes om winden, de lijst van mensen die daarvoor in aanmerking komen is zo lang als de Surinamerivier.”
Alibux wordt er, evenals ex-president Wijdenbosch, ook van verdacht zich op onrechtmatige wijze grond van een hotelonderneming te hebben toegeëigend. Beiden hebben hier inmiddels kapitale huizen op gebouwd, maar ze lopen het risico dat de rechter op korte termijn bepaalt dat ze de bouwgrond moeten teruggeven.
Daarnaast onderzoekt een parlementaire commissie momenteel de financiële handel en wandel van de regering-Wijdenbosch. Het staatshoofd zou met de inmiddels overleden vice-president Pretaap Radhakishun tal van geheime rekeningen hebben beheerd.
Minister van Financiën Humphrey Hildenberg maakte onlangs bekend dat in de periode 1996-2000 ongeveer 155 miljoen euro buiten de begroting om is uitgegeven. Het is vooralsnog onduidelijk waar dat geld is gebleven.