Kerk & religie

Wie maakt veel kans paus te worden?

VATICAANSTAD (ANP) – 115 kardinalen beginnen dinsdag met het conclaaf, waarin de opvolger van emeritus paus Benedictus XVI wordt gekozen. In principe kunnen zij iedere rooms-katholieke man die bisschop kan worden, tot hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk kiezen, maar sinds 1378 hebben zij nooit meer een paus gekozen die niet de titel kardinaal had.

12 March 2013 16:07Gewijzigd op 15 November 2020 02:26
De kleren voor de nieuwe paus in drie maten hangen al klaar in een zaal van de Sixtijnse Kapel. Foto EPA
De kleren voor de nieuwe paus in drie maten hangen al klaar in een zaal van de Sixtijnse Kapel. Foto EPA

Hieronder volgt een aantal namen van zogeheten papabili, kardinalen die het meest als toekomstige paus worden genoemd. Het gezegde luidt echter: Wie als ‘paus’ het conclaaf binnengaat, komt er als kardinaal uit.

Angelo Scola (71)

De aartsbisschop van Milaan wordt als een van de belangrijkste kandidaten beschouwd. Uit een peiling van het Italiaanse persbureau ANSA kwam hij met de Braziliaan Odilo Scherer als favoriet naar voren. Met Benedictus deelt hij de belangstelling voor filosofische en theologische vraagstukken. De zoon van een socialistische vrachtwagenchauffeur is een expert op het gebied van de islam.

Odilo Scherer (63)

De Braziliaan Scherer is de een na jongste van de papabili. Als hij wordt gekozen, is hij de eerste niet-Europese paus sinds de achtste eeuw. Hij maakt kans omdat hij zowel in het Vaticaan heeft gewerkt als pastorale ervaring in een bisdom heeft. Sinds 2007 leidt hij het aartsbisdom Sao Paulo, een van de grootste bisdommen in de wereld.

Leonardo Sandri (69)

Ook als de Argentijn Sandri wordt gekozen, is hij de eerste van het Amerikaanse continent en eerste niet-Europese paus sinds de achtste eeuw. Hij maakte in 2005 de dood van paus Johannes Paulus II bekend. Van 2000 tot en met 2007 was hij de derde man in het Vaticaan als hoofd van het bureau van de kardinaal-staatssecretaris. In zijn nadeel is dat hij nooit een bisdom heeft geleid.

Christoph Schönborn (68)

De aartsbisschop van Wenen is lid van de Orde der Dominicanen en zou de eerste pater (priester van een orde of congregatie) zijn die paus wordt sinds Gregorius XVI (1831-1846). Geldt als briljante en behoudende theoloog, die de Oostenrijkse kerk door een reeks (seks)schandalen heeft geleid. Was secretaris van de commissie die in de jaren 90 de catechismus van de Rooms-Katholieke Kerk opstelde.

Marc Ouellet (68)

De Canadees Ouellet zou de eerste Franstalige paus worden sinds de Fransman Gregorius XI (1370-1378). Hij komt uit Québec en geldt als hoogstaande theoloog. Benedictus XVI bewonderde zijn geschriften. Hij was van 2002 tot eind 2010 aartsbisschop van Québec. Sindsdien werkt hij in het Vaticaan als president van de machtige Congregatie voor de Bisschoppen. Is ook een pater.

Peter Turkson (64)

Nadat Benedictus zijn aftreden had aangekondigd, dook al snel de naam van de Ghanees Turkson als mogelijke opvolger op. Zijn aanzien heeft geleden onder een interview over homoseksualiteit met CNN. Hij zou de eerste zwarte, tweede Engelstalige en vierde Afrikaanse paus in de geschiedenis van de Room-Katholieke Kerk worden. Turkson was van 1992 tot en met 2009 aartsbisschop van Cape Coast in Ghana. Sindsdien is hij in het Vaticaan actief als president van de Pauselijke Raad voor Gerechtigheid en Vrede (Justitia et Pax).

Timothy Dolan (63)

De aartsbisschop van New York is de jongste van de papabili. Hij was van 2002 tot zijn benoeming in New York in 2009 aartsbisschop van Milwaukee in de staat Wisconsin. Als hij wordt gekozen, is hij de eerste paus van het Amerikaanse continent en tweede Engelstalige paus. Hij geldt als voorstander van meer openheid in het Vaticaan en hervorming van de Curie, het centrale bestuursapparaat van de Rooms-Katholieke Kerk. Het weekblad Time plaatste hem vorig jaar onder de 100 invloedrijkste mensen in de wereld.

Angelo Bagnasco (70)

De aartsbisschop van Genua en voorzitter van de Italiaanse bisschoppenconferentie geldt als een intellectueel die strak in de kerkelijke leer is. Hij haalde hard uit naar voorstanders van het homohuwelijk, maar viel ook het „losbandige” van toenmalig premier Silvio Berlusconi aan. Als voorzitter van de bisschoppenconferentie leidt hij een zeer invloedrijke organisatie in Italië.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer