Politiek

Pechtold en Slob tegen PvdA: zo hoeft het voor ons niet

DEN HAAG (ANP) – D66 en ChristenUnie storen zich aan de opstelling van de PvdA in het woondebat in de Eerste Kamer. PvdA-senator Adri Duivesteijn noemde daar het plan om corporaties een verhuurdersheffing van 1,75 procent op te leggen „ondoordacht”.

12 March 2013 16:39Gewijzigd op 15 November 2020 02:26
Presentatie woonakkoord. Foto ANP
Presentatie woonakkoord. Foto ANP

D66 en ChristenUnie, die eerder samen met de SGP een akkoord sloten met het kabinet over het woonplan, begrijpen niet wat de PvdA bezielt met haar kritische houding. „Dit legt een hypotheek op toekomstige akkoorden”, zeiden D66-leider Alexander Pechtold en zijn ChristenUnie-collega Arie Slob dinsdag. „Hierdoor vergaat mij de appetijt”, voegde Pechtold er aan toe.

De coalitie van VVD en PvdA is in de Senaat afhankelijk van de steun van oppositiepartijen, omdat ze daar geen meerderheid heeft. De twee partijen en minister Stef Blok van Wonen werden het vorige maand na dagenlang onderhandelen eens over een compromis, zodat het kabinetsvoorstel ook in de Eerste Kamer op een meerderheid kan rekenen. De komende jaren zal het kabinet voortdurend om steun bij de oppositie moeten bedelen omdat zijn wetsvoorstellen anders niet door de Eerste Kamer komen.

CDA-leider Sybrand Buma reageerde dinsdag ook wat verbaasd op de uitlatingen van Duivesteijn. Hij zei diens kritiek wel te herkennen. Het kabinet onderhandelde eerst met het CDA over zijn woonplan, maar kon met die partij niet tot overeenstemming komen. Buma wilde zich inhoudelijk niet in het debat in de Senaat mengen. Dat is volgens hem een zaak van de fracties daar.

PvdA-leider Diederik Samsom lijkt zich niet zo’n zorgen te maken dat het misgaat in de Eerste Kamer. Volgens hem steunen zijn partijgenoten daar de verhuurdersheffing in beginsel, maar hebben ze zorgen over de uitwerking op de woningmarkt. Samsom verwacht geen ‘nacht van Duivesteijn’ in de Senaat, zei hij met een verwijzing naar de ‘nacht van Wiegel’. Toenmalig VVD-senator Hans Wiegel bracht in 1999 het tweede paarse kabinet ten val door tegen een wetsvoorstel over het correctief referendum te stemmen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer