Eigenares ijssalon Haren: ME’ers stond angst in de ogen
HAREN – Ze vindt dat de politie tijdens de Facebookrellen in Haren „keihard” heeft gewerkt. Maar Roos Eulink van ijssalon Italini had graag gezien dat de wegen naar Haren waren afgesloten.
„Het is verschrikkelijk geweest. De ME’ers stond de angst in de ogen”, zegt Eulink aan een tafeltje in de ijssalon in het centrum van Haren. Op de dag dat de commissie-Cohen hard uithaalt naar de autoriteiten met het oog op hun rol tijdens de rellen. Eulink doelt op de manier waarop relschoppers huishielden. Alle ramen van de ijssalon gingen aan diggelen, ijsvitrines raakten beschadigd, de vloer was kapot. Verder is er voor 700 euro aan sieraden en tassen ontvreemd. „Ook hebben we 48 5 literbakken ijs moeten wegdoen. Je weet immers niet of er glas in terecht is gekomen.”
De autoriteiten hebben van meet af aan geen greep gehad op de gebeurtenissen in Haren, betoogde vrijdag commissievoorzitter Cohen.
De burgemeester heeft geen effectief gebruik weten te maken van de instrumenten die hij tot zijn beschikking heeft. De organisatie van de politie liet veel te wensen over. De ME kwam te laat.
„Wij hebben de inwoners van Haren niet geboden wat ze van ons mochten verwachten”, zei politiechef Oscar Dros van de eenheid Noord-Nederland vrijdag. Hij zei dat de collega’s het op straat moeilijk hebben gehad.
Eulink heeft waarderende woorden voor de autoriteiten, maar is ook kritisch. „De politie heeft keihard gewerkt. Ik had gewild dat de wegen naar Haren waren afgesloten.”
Hooligans speelden bij de rellen in Haren geen rol van betekenis, beweert Cohen. Eulink laat haar twijfels blijken: „Hooligans hebben er vast en zeker tussen gezeten.”
Alcohol speelde de bewuste avond een belangrijke rol bij de rellen, stelt Cohen. Eulink kan zich wel wat voorstellen bij die constatering. „Jongeren werden door hun ouders afgezet met een kratje bier.”
Burgemeester Bats van Haren bood zijn excuses vrijdag aan. „Hij meent het oprecht”, denkt de Harense ondernemer. „Ik wil hem niet beschuldigen.”
Dat de organisatie van de politie op die avond te wensen overliet, zegt de ondernemer Marcel Juk te hebben ervaren. Juk, die bij de mariniers heeft gezeten, posteerde zich voor de zaak Robert Mode, waar hij werkzaam is. „De politie wist niet waar ze moest zijn. Mensen waren niet geïnstrueerd.”
Er heerste in de straten van Haren een sfeer van wetteloosheid, reconstrueert Juk. „Dat verwacht je niet in een gemoedelijk slaapdorp als Haren. Gabberauto’s reden hier knallend voorbij. Alles kon. In de portieken werden hardrugs genomen.”
Zelf liep Juk een klap op van een ME-knuppel. Hij haalde gespuis van het dak. „Ik heb jeugd tot de orde geroepen.” Hij wist gedaan te krijgen dat enkelen met hem zich voor de zaak posteerden. Uit gesprekken maakte Juk op dat er mensen uit de Randstad naar Haren waren gekomen.
De bekritiseerde burgemeester van Haren hoeft niet op te stappen, vindt Nicolette Bras van Inigo Mode & Lifestyle. „Waar ligt dan de kans om te verbeteren?” Haar medewerkster Ellis (20) had wel het idee dat er die bewuste avond wat stond te gebeuren, maar ze had niet verwacht „dat het zo uit de hand zou lopen.”
Ellis: „Mensen waren dronken, agressief, ze zetten grote ogen op en liepen breed.” Nicolette Bras heeft nog een punt: de honderdduizenden euro’s die de onderzoeken van de commissie-Cohen kostten. „Ongelooflijk!”