Verzet in Australië tegen terughalen schapen
In Australië is door politiek en industrie felle kritiek geuit op het voorstel van de regering om het schip Cormo Express vanuit de Perzische Golf te laten terugkeren. Saoedi Arabië weigerde om de lading schapen toe te laten, omdat ze ziek zouden zijn.
Volgens Saoedi Arabië heeft 6 procent van de dieren bekschurft. Australië houdt vol dat slechts 0,35 procent van de schapen de ziekte heeft, wat ruim onder de toelatingseis van 5 procent ligt.
De Cormo Express van de Nederlandse rederij Vroon vertrok 5 augustus uit Australië naar Saoedi–Arabië met ongeveer 58.000 schapen aan boord. Ruim 5300 schapen zijn sindsdien door hitte en stress om het leven gekomen. Geen enkel land wil de dieren aannemen, hoewel ze zelfs gratis worden aangeboden.
Australië stuurt per jaar zo’n 6 miljoen schapen naar het Midden–Oosten. Landbouworganisaties willen dat de dieren op zee geslacht worden om te voorkomen dat meer dieren in Australië besmet raken. Ook de West–Australische Boeren Federatie is tegen terugkeer van de schapen: „De schapen terugbrengen vormt een bedreiging voor onze quarantainenormen en onze toekomstige ruilmarkten", aldus een woordvoerder.
De federatie neemt geen verantwoordelijkheid voor toekomstige problemen als de schapen terugkeren en ziektes verspreiden. Tevens wil de boerenorganisatie schadeloos worden gesteld bij eventuele door ziekte veroorzaakte schade.
De Australische premier Howard zei dat het nog altijd zijn voorkeur heeft de schapen naar Australië terug te halen, als de dieren in geen ander land welkom zijn. Hij zei dat hem is meegedeeld dat het niet uitvoerbaar is alle dieren op zee te slachten.
De Australische minister Truss van Landbouw zei dat de slacht op zee grote praktische problemen oplevert. De schapen moeten worden geëlectrocuteerd en in stukken gehakt, voor ze in zee verdwijnen. De klus zou twee maanden kunnen gaan duren, aldus Truss.