Gemeente baalt van verplicht leerlingvervoer naar religieuze school
BALK – De Friese gemeente Gaasterlân-Sleat is ontstemd dat staatssecretaris Dekker (Onderwijs) vooralsnog gemeenten blijft verplichten om leerlingenvervoer om levensovertuiging te betalen. De gemeente zit daardoor met een jaarlijkse kostenpost van meer dan 70.000 euro.
Alternatieven om de kosten te drukken zijn er niet, stelde CDA-wethouder F. Veltman van Gaasterlân-Sleat woensdag. „We proberen het vervoer al zo efficiënt mogelijk te regelen, en ook de eigen bijdragen van de ouders staan op het maximum”, aldus Veltman. Hij vindt het uitstel van een definitief besluit geen oplossing voor gemeenten die hierdoor jaarlijks hoge kosten hebben.
De grootste kostenpost voor de gemeente vormen ruim dertig kinderen die dagelijks naar de reformatorische basisschool in Emmeloord en de middelbare school Pieter Zandt in Kampen reizen. De meesten van hen kerken in de gereformeerde gemeente van Oudemirdum.
In mei vorig jaar diende de Friese Nationale Partij (FNP) in Gaasterlân-Sleat een motie in waarin staat dat de gemeente niet langer bereid is bij te dragen aan vervoer van „signatuurleerlingen” buiten de regio. De motie werd aangenomen door veertien van de vijftien raadsleden. Alleen de eenmansfractie van de ChristenUnie stemde tegen.
Landelijk wilden de coalitiepartijen PvdA en VVD eind november al van de wettelijke verplichting voor het leerlingenvervoer af. Alleen het vervoer van gehandicapte kinderen zou dan nog door de gemeente worden betaald.
Nadat ChristenUnie en SGP het kabinet in februari uit de brand hielpen met het woonakkoord, werd het besluit over het leerlingenvervoer echter op de lange baan geschoven.
Correctie
Anders dan in het bericht ”Gaasterland ontstemd over vervoer leerlingen” (RD 7-3) staat, betaalt de gemeente Gaasterlân-Sleat niet het leerlingenvervoer naar de Pieter Zandt scholengemeenschap in Kampen. Van de genoemde ruim 70.000 euro gaat 32.177 euro naar vervoer naar een school voor speciaal onderwijs in Zwolle.