Politiek

„Bonussen staatsdeelnemingen begrenzen”

DEN HAAG (ANP) – De bonussen bij bedrijven waarvan de Staat (mede-) aandeelhouder is, moeten worden begrensd op maximaal 20 procent van het vaste salaris. Dat is het uitgangspunt voor minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën, zei hij woensdag in een debat in de Tweede Kamer.

6 March 2013 11:40Gewijzigd op 15 November 2020 02:19

Het kabinet besloot eerder al om de variabele beloningen in de financiële sector te maximeren op 20 procent. Dijsselbloem wil het bonusbeleid bij staatsdeelnemingen als de NS, Gasunie, Tennet en Holland Casino in lijn brengen met het beleid bij banken.

De Tweede Kamer nam eerder een motie aan waarin gepleit wordt voor een maximum van 10 procent. Dijsselbloem wil dus minder ver gaan. Hij wil niet „ad hoc” verschillende maximale bonussen instellen, maar die voor de financiële sector en de (gedeeltelijke) staatsbedrijven op één lijn brengen.

Dijsselbloem is er niet voor om de salarissen bij dergelijke bedrijven onder de balkenendenorm (187.000 euro) te brengen, zoals een deel van de Kamer wil. „Dit gaat om bedrijven die als bedrijf moeten worden gerund, die te maken hebben met concurrentie in meer of mindere mate.” Volgens de PvdA-minister zijn bedrijven als NS, Gasunie en Tennet niet te vergelijken met de semi-publieke sector als het onderwijs of de zorg.

Dijsselbloem gaat op verzoek van een deel van de Kamer De Nederlandsche Bank vragen inkomens bij financiële instellingen boven 1 miljoen euro openbaar te maken. De oppositiepartijen CDA en SP hadden gevraagd om die openheid. Volgens RTLZ heeft DNB dat overzicht al klaarliggen, maar wil de bank het pas openbaren als de Europese Banken Autoriteit (EBA) een onderzoek naar beloningen in de Europese financiële sector heeft afgerond.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer