Buitenland

Opnieuw inval Israël in Rafah

Het Israëlische leger is dinsdagmorgen voor de tweede keer in een week tijd het Palestijnse vluchtelingenkamp Rafah in de Gazastrook binnengevallen. Bronnen in het ziekenhuis meldden dat zes Palestijnen gewond zijn geraakt.

Buitenlandredactie
14 October 2003 10:13Gewijzigd op 14 November 2020 00:38
JERUZALEM – De Israëlische premier Ariel Sharon verwelkomt een geïmmigreerde soldaat op zijn Sukka viering in zijn residentie in Jeruzalem. Bij de viering van het Loofhuttenfeest herdenken de Joden de veertigjarige woestijnreis uit Egypte naar het bel
JERUZALEM – De Israëlische premier Ariel Sharon verwelkomt een geïmmigreerde soldaat op zijn Sukka viering in zijn residentie in Jeruzalem. Bij de viering van het Loofhuttenfeest herdenken de Joden de veertigjarige woestijnreis uit Egypte naar het bel

Volgens het leger maken de acties deel uit van een grootscheepse operatie om een illegaal tunnelstelsel te vernietigen. Via de tunnels zouden wapens uit Egypte worden binnengesmokkeld.

Getuigen in Rafah vertelden dat twee rijen gepantserde legervoertuigen het kamp rond 04.00 uur binnen reden. Zij gingen naar een andere plek in het kamp dan bij de actie eerder deze week. Toen kwamen bij schotenwisselingen acht Palestijnen om het leven, onder wie twee kinderen, en werd een honderdtal huizen verwoest. In de afgelopen dagen raakten al 400 gezinnen (met in totaal ruim 1200 mensen) dakloos.

Ook werden drie tunnels gelokaliseerd en opgeblazen. Ongeveer tien tunnels waren nog open, zei het leger.

Op de Westoever schoten Israëlische militairen vandaag bij de Joodse nederzetting Negahot een Palestijnse infiltrant dood, meldde het leger. Volgens de Israëlische radio was de man ongewapend. Op 26 september werden in Negahot een man en een baby doodgeschoten door een Palestijn die de nederzetting had weten binnen te komen.

Leden van de Israëlische oppositie en afgevaardigden van de Palestijnen zijn het eens geworden over een vredesplan dat een alternatief moet bieden voor zowel de routekaart voor de vrede als de harde lijn van de Israëlische premier Ariel Sharon.

Afgelopen weekeinde voltooiden de onderhandelaars het plan in Jordanië. Beide zijden doen concessies. Zo trekt Israël zich terug uit 98 procent van de Westoever en de gehele Gazastrook. Twintig van de 150 nederzettingen worden door Israël geannexeerd. De Palestijnen krijgen in ruil een stuk van de Negev-woestijn.

Jeruzalem wordt verdeeld. De oude stad blijft toegankelijk voor beide zijden. De Palestijnen krijgen de soevereiniteit over de Tempelberg, een van de meest omstreden plaatsen. In ruil gaan de Palestijnen ermee akkoord dat de Palestijnse vluchtelingen niet terugkeren naar Israël.

De onderhandelaars begonnen in 2001 in Genève aan hun besprekingen, op initiatief van Yossi Beilin, oud-minister en in het verleden architect van interim-akkoorden met de Palestijnen. Volgende maand moet het akkoord worden ondertekend, mogelijk op 4 november, de dag waarop in 1995 de Israëlische premier Yitzhak Rabin werd vermoord door een tegenstander van het vredesproces.

Diverse landen, waaronder Egypte, Jordanië en Groot-Brittannië, hebben belangstelling getoond voor het plan. De Israëlische regering wil niets van het alternatieve akkoord weten. „Ik zie niet in waarom mislukte linkse ministers aan de regering moeten dicteren welk akkoord er met de Palestijnen moet worden gesloten”, zei minister van Justitie Tommy Lapid, die als gematigd te boek staat.

Een voorgenomen gevangenenruil tussen Israël en de Libanese Hezbollah-militie is bijna rond, zo heeft de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Silvan Shalom, maandag gezegd. In Israël is er intussen het nodige te doen over de personen die al dan niet bij de ruil zijn inbegrepen.

Volgens de deal, waarbij Duitsland een bemiddelende rol speelt, zullen enkele honderden Arabische gevangenen, onder wie Palestijnen, worden vrijgelaten in ruil voor de Israëlische zakenman Elhanan Tannenbaum en de stoffelijke resten van drie Israëlische militairen. Shalom zei dat de afspraken met de Hezbollah -hoeveel gevangenen, uit welk land en onder welke voorwaarden- worden afgerond in overleg tussen de Duitse bemiddelaar en Ilan Biran, directeur-generaal van het Israëlische ministerie van Defensie.

De familie Tannenbaum verzet zich tegen de publicatie van informatie over de manier waarop de zakenman in oktober 2000 tijdens een bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten gevangen werd genomen en de „dubieuze zaken” waar hij zich mee zou hebben ingelaten. Maandag vroeg zij het hooggerechtshof de opheffing van een publicatieverbod door een lagere rechtbank ongedaan te maken. Premier Ariel Sharon zei in een vraaggesprek met de krant Jerusalem Post dat Tannenbaum, als blijkt dat hij illegaal heeft gehandeld, in Israël zal worden berecht.

Verder bestaat in Israël onenigheid over de eventuele vrijlating van Mustafa Dirani, een Libanese guerrillaleider die in 1986 betrokken was bij de gevangenneming van de Israëlische vliegenier Ron Arad en die in 1994 door Israëlische commando’s werd ontvoerd in een poging Arad vrij te krijgen. Dirani heeft Israël geen informatie verschaft over Arad en sommige Israëliërs vinden daarom dat hij geen deel mag uitmaken van de gevangenenruil. Hoe het besluit van de regering ook uitvalt, zei Shalom, er zal altijd kritiek op komen.

Zondagavond eiste de familie van Azzam Azzam, een Druzische Israëliër die al zeven jaar in Egypte gevangen zit omdat hij een agent zou zijn van de Israëlische geheime dienst Mossad, dat de Israëlische regering meer doet om hem vrij te krijgen. Azzam maakt geen deel uit van de deal met de Hezbollah. Shalom zei dat hij kortgeleden in gesprekken met Egypte voor elkaar heeft gekregen dat een Israëlische arts Azzam voor het eerst mocht bezoeken. Maandag kreeg Azzam bezoek van de Israëlische minister Danny Naveh.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer