Politiek

Rapport: Betrek meer moslims bij CDA

DEN HAAG – Het CDA moet meer moslims bij de partij betrekken. Dat kan door hen te werven als lid. CDA’ers moeten ook uitstralen dat moslims welkom zijn in de partij.

Redactie politiek
6 March 2013 06:46Gewijzigd op 15 November 2020 02:19
Foto ANP
Foto ANP

Dat staat in het CDA-rapport ”Gedeelde waarden”, dat woensdagmorgen verscheen. De kernwaarden van de islam wat betreft staat en samenleving, komen in grote mate overeen met de kernwaarden die de christendemocratie heeft, zo stelt het rapport. Een goed wervingsbeleid van de partij in de grote steden –met een bevolking met veel moslims en allochtone christenen– is dringend nodig.

Het rapport is opgesteld onder verantwoordelijkheid van oud-minister Bot van Buitenlandse Zaken. De partij had erom gevraagd op het formatiecongres in 2010 waar besloten werd de PVV als gedoogpartner te accepteren. ”Gedeelde waarden” werd enkele weken geleden al toegestuurd aan de CDA-afdelingen. Die debatteren erover en daarna komt het rapport tijdens een CDA-congres aan de orde.

Het rapport bevestigt de al eerder ingezette lijn dat iedereen die de uitgangspunten van het CDA onderschrijft, ook als hij of zij persoonlijk geen christen is, welkom is bij de partij. „Niet de kerkelijke denominatie, maar het delen van een politieke overtuiging is maatgevend voor deelname binnen de partij. Op die basis zijn mensen met seculiere levensopvattingen welkom en op dezelfde basis ook moslims.”

Om aan te tonen dat de kernwaarden van moslims en christen­democraten wat betreft staat en samenleving in grote mate overeenkomen, is in een bijlage een overzicht opgenomen van een zestal thema’s waar veel overeenkomsten zijn. Dat zijn: (gelijk)waardigheid van ieder mens, solidariteit, rechtvaardigheid, verantwoordelijkheid, duurzaamheid en vrijheid van godsdienst. Zowel uit de Bijbel als uit de Koran worden teksten genomen waaruit de overeenkomst blijkt. Ook staat er een stukje christelijke en een stukje islamitische exegese bij.

Het rapport keert zich tegen de gedachte dat alle moslims radicaal zouden zijn. Bot en de zijnen willen onderscheid maken tussen de centrale boodschap van een religie en wat mensen er later van hebben gemaakt. Het rapport pleit niet voor vermenging van christelijke en islamitische religie. Het richt zich op Neder­landse moslims. Die „kunnen ieder voor zichzelf zeggen wat zij geloven en welke politieke idealen zij hebben. In dit rapport staat de vraag centraal of díé Nederlandse moslims die zich goed in de politieke overtuiging van het CDA kunnen vinden ook volwaardig lid kunnen zijn.” De Bijbel is en blijft de grondslag van het CDA, zo staat in het rapport, maar moslims „die zich op grond van hun inspiratie uit de Koran en de islamitische traditie in de politieke overtuiging van het CDA herkennen, zijn welkom.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer