Spanningen rond Noord-Korea lopen op
NEW YORK (ANP) – De spanningen tussen Noord-Korea en de rest van de wereld zijn dinsdag verder opgelopen. Het land kreeg nieuwe sancties in het vooruitzicht gesteld om zijn nucleaire wapenprogramma en dreigde zelf met opzegging van de wapenstilstand uit 1953.
De Verenigde Staten en China, een van de weinige bondgenoten van het geïsoleerde land, hebben een voorlopig akkoord bereikt over een VN-resolutie met nieuwe sancties tegen Noord-Korea, meldden VN diplomaten.
De sancties zullen gericht zijn tegen illegale activiteiten van Noord-Koreaanse diplomaten en geldstromen van en naar het regime in Pyongyang, aldus de Amerikaanse VN-ambassadeur Susan Rice. Naar verwachting stemmen de leden van de VN-Veiligheidsraad aan het einde van de week over het voorstel. Tegen Noord-Korea geldt al onder meer een wapenembargo en een verbod om luxegoederen te importeren.
De resolutie is een reactie op de kernproef die Noord-Korea in februari deed. Vooral buurland Zuid-Korea en aartsvijand Amerika maken zich grote zorgen over de nucleaire ambities en raketten van het noorden.
Pyongyang reageerde ziedend. Het dreigde zelfs met opzegging van de wapenstilstand met Zuid-Korea als dat land doorgaat met de gezamenlijke jaarlijkse legeroefeningen met de VS. Na de Koreaanse oorlog van 1950 tot 1953 werd alleen een staakt-het-vuren gesloten. Er is nog steeds geen vredesverdrag, zodat Noord- en Zuid-Korea formeel nog in oorlog zijn. Noord-Korea dreigt vaker met geweld, maar meestal voegt het de daad niet bij het woord.
De test met het atoomwapen en de lancering noemt Noord-Korea „legitiem”. Het regime van leider Kim Jong-un vindt het hypocriet dat het geen atoomwapen mag ontwikkelen, terwijl dat bij andere landen geen probleem is. Volgens Noord-Korea zoeken „de Amerikaanse imperialisten en het Koreaanse marionettenbewind” de confrontatie met het noorden.
Alle wereldmachten, waaronder bondgenoot China, hebben de Noord-Koreaanse kernproef van 12 februari echter sterk veroordeeld. Het was de derde test met een atoomwapen sinds 2006.
Noord-Korea werd in januari ook al veroordeeld door de Veiligheidsraad omdat het in december een ruimteraket had gelanceerd. De straatarme dictatuur reageerde toen door de kernproef van februari aan te kondigen en te dreigen met nieuwe stappen als de duimschroeven verder worden aangedraaid.