„Groeiende kloof tussen religieuzen en seculieren in Duitsland”
KASSEL – De kloof tussen religieuze en seculiere burgers in Duitsland groeit. Dat constateren zowel joodse organisaties als de christelijke kerken. Ze gaan zich inzetten om meer begrip te kweken voor de betekenis en het belang van religie.
Vertegenwoordigers van de twee grote Duitse christelijke kerken en joodse rabbijnen hadden gisteren in Kassel een uitgebreide gedachtewisseling. Een dergelijke ontmoeting tussen delegaties van de Evangelische Kerk in Duitsland (EKD), de rooms-katholieke bisschoppenconferentie en orthodox-joodse en liberale rabbijnen vindt sinds 2006 jaarlijks plaats. Thema dit jaar was ”Onze omgang met de toenemende seculariteit”.
De ontmoeting stond voor een groot deel in het teken van het debat over de religieuze besnijdenis, dat afgelopen jaar in Duitsland woedde. Een Keulse rechtbank bepaalde in juni dat jongensbesnijdenis op religieuze grondslag gelijkstaat aan zware mishandeling. Na felle discussies in de media en volksvertegenwoordiging werd in december een wet aangenomen die besnijdenis op religieuze gronden onder bepaalde voorwaarden legitimeert.
Volgens de deelnemers aan de joods-christelijke ontmoeting in Kassel toont het debat over de besnijdenis een „diepe vervreemding van een deel van de samenleving van religieuze levensvormen” aan en een „schrikbarend religieus analfabetisme.” Ook uit discussies over de godsdienstige opvoeding van kinderen komt een kloof tussen religieuze en seculiere Duitsers naar voren.
Om deze kloof te overwinnen willen de kerkleiders en rabbijnen de dialoog aangaan met het seculiere deel van de samenleving. Die gedachtewisseling moet gaan over het belang van de joods-christelijke traditie voor de Europese cultuur, over godsdienstvrijheid en het recht op een religieuze opvoeding voor kinderen.
In een pluralistische samenleving moet iedereen de bereidheid hebben om met mensen van verschillende levensovertuigingen samen te werken. Van seculiere burgers mag dus respect en begrip verwacht worden voor religieuze levensvormen, aldus de rabbijnen en kerkleiders.
De joodse gemeenschap in Duitsland heeft het „bijzonder gewaardeerd” dat de christelijke kerken vorig jaar meteen gereageerd hebben op de uitspraak van de Keulse rechtbank, zo zei de orthodox-joodse rabbijn Julian-Chaim Soussan tegen de Jüdische Allgemeine. „Ze hebben terecht ingezien dat onze gezamenlijke godsdienstvrijheid in het geding was.”
De ontmoeting in Kassel staat in het bredere kader van de jaarlijkse Week van de Broederschap, die sinds 1951 wordt gehouden.