Buitenland

Analyse: Washington hanteert dubbele moraal in conflict Syrië

AMMAN – De opstand in Syrië duurt inmiddels bijna twee jaar voort. Het geweld loopt op, terwijl de wereld het niet eens kan worden over de aanpak van. Het Westen toont een dubbel gezicht, zoals duidelijk wordt uit tegenstrijdige uitspraken van de nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry.

Martin Janssen
4 March 2013 11:42Gewijzigd op 15 November 2020 02:16

De uiterst bloedige aanslag van twee weken geleden in het hart van Damascus kan symbool staan voor het toenemend geweld in Syrië. Bij de aanslag kwamen zeker honderd burgers om het leven. Terrorisme-experts wijzen de aan al-Qaida gelieerde Jabhat al-Nusra­beweging aan als verantwoordelijke.

Het is tekenend voor de situatie dat de VN-Veiligheidsraad in New York geen overeenstemming kon bereiken over een gezamenlijke veroordeling van deze aanslag. Iedereen begrijpt dat deze verwoestende oorlog in Syrië gestopt dient te worden, maar deze erkenning botst met de doelstelling van westerse en Arabische landen om het regime in Damascus ten val te brengen.

Deze dubbele houding leek afgelopen week geïllustreerd te worden door tegenstrijdige uitspraken van de nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry. Kerry is aan een rondreis begonnen door Europa en het Midden-Oosten, waarbij de Syrische crisis nadrukkelijk centraal staat. Na een twee uur durend onderhoud in Berlijn tussen Kerry en diens Russische ambtsgenoot, Sergei Lavrov, werd verklaard dat „de Verenigde Staten en Rusland zullen samenwerken om de voorwaarden te scheppen voor een politieke dialoog tussen het Syrische regime en de oppositie.”

Het is volstrekt duidelijk dat deze beide partijen in Syrië een uitputtingsoorlog uitvechten die geen van beide zijden kan winnen. Bij gebrek aan een militaire overwinning blijft slechts de onderhandelingstafel over.

Tegelijkertijd gaf John Kerry echter ook geheel andere 
signalen af door voortdurend 
te stellen dat de Verenigde Staten de gewapende Syrische oppositie van zwaarder 
materieel en militaire training moeten gaan voorzien. Het 
lijkt moeilijk voorstelbaar dat dit een politieke dialoog in 
Syrië zal bevorderen. Deze gedachte lijkt vooral ingegeven door politieke druk van onder meer Turkije en de Arabische Golfstaten, die nog steeds denken dat het Syrische regime militair kan worden overwonnen. De afgelopen dagen zijn trouwens de speculaties toegenomen over de vraag of de VS al begonnen zijn met de directe bewapening van de Syrische oppositie. Er verschenen filmpjes op YouTube waarop te zien is hoe gewapende milities in zuidelijk Syrië over wapens blijken te beschikken die afkomstig zijn uit voormalig Joegoslavië.

Deze wapens zouden met Amerikaanse toestemming door Saudi-Arabië zijn gefinancierd en via Jordanië naar Syrië gesmokkeld.

Het voorspelt slechts een verlenging van de Syrische burgeroorlog met nóg meer bloedvergieten en vluchtelingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer