Binnenland

Akkoord kabinet en bonden dichterbij

Aan de vooravond van het najaarsoverleg, dat dinsdag plaatsvindt, lijkt een meerjarig akkoord tussen kabinet, werkgevers en vakbeweging dichterbij te komen. Alle partijen zijn bereid concessies te doen om de patstelling te doorbreken.

Redactie politiek
13 October 2003 12:00Gewijzigd op 14 November 2020 00:38

De belangrijkste thema’s die dinsdag aan de orde komen zijn de koppeling van uitkeringen aan de lonen, VUT, prepensioen, WAO en WW. Het kabinet wil hierop miljarden bezuinigen. De afgelopen maanden was er grote onenigheid hierover, maar nu lijken alle partijen concessies te willen doen.

Minister De Geus van Sociale Zaken eist van de werkgevers en de vakbonden dat ze een akkoord sluiten over het twee jaar lang bevriezen van de lonen. In ruil daarvoor is hij bereid aanpassingen te doen op het gebied van VUT, WW, WAO en de koppelingswet. Het kabinet wil deze, na loonmatiging, ook na 2006 laten voortbestaan.

FNV-voorman De Waal zei maandagochtend nog „vrij somber” te zijn over de uitkomst van het najaarsoverleg. De toezeggingen van het kabinet vindt hij niet voldoende. Vooral de voorstellen voor een drastische beperking van VUT en prepensioen liggen de vakorganisatie zwaar op de maag. „Daar moet echt een mouw aan gepast worden”, aldus De Waal. Ook CNV-voorzitter Terpstra noemde de toezeggingen van het kabinet „absoluut onvoldoende.” Zowel maandag als dinsdagochtend wordt intern nog koortsachtig overlegd tussen de overlegpartners. Het najaarsoverleg begint dinsdagmiddag.

Volgens voorzitter Verhoeven van de vakcentrale MHP ligt een historisch akkoord in het verschiet. „Een deal die ingrijpender is dan het Akkoord van Wassenaar in 1982. Toen kreeg de vakbeweging voor loonmatiging nog arbeidsduurverkorting terug en nu in feite niets.”

Om de vakbonden verder tegemoet te komen is de regering in ieder geval bereid de belastingvoordelen voor het prepensioen niet in 2005, maar een jaar later af te schaffen. Dat zou de sociale partners de tijd geven de VUT en prepensioenregelingen aan te passen. Dat uitstel kost de staat 750 miljoen euro, maar dat wordt gecompenseerd als de lonen worden bevroren, wat ongeveer 800 miljoen euro oplevert.

Ten aanzien van de WW stelt het kabinet voor om niet het volledige bedrag dat werkgevers hun ontslagen werknemers meegeven, te korten op de WW-uitkering. Daardoor kunnen afvloeiingsregelingen blijven bestaan.

Werkgevers wil De Geus tegemoetkomen door de zogenoemde Pemba-regeling niet in 2009, maar al in 2007 af te schaffen. Deze regeling verplicht werkgevers een boete te betalen als werknemers in de WAO belanden. FNV-leider De Waal verwerpt de suggestie dat hij inschikkelijker is geworden door het mislukken van de eerste acties tegen het kabinetsbeleid. „Die acties zijn niet mislukt. Dat werkgevers en kabinet aan het bewegen zijn, zie ik als resultaat van die acties.”

Het CNV vindt de bevriezing van twee jaar een te grote inperking van de onderhandelingsvrijheid van de vakbonden en wil de lonen een jaar bevriezen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer