Politiek

Kamer wikt weer over sociaal leenstelsel

DEN HAAG (ANP) – Wat zijn nu precies de gevolgen van de invoering van het sociaal leenstelsel? En wat moet er allemaal nog worden onderzocht voordat de basisbeurs kan worden afgeschaft? Daarover praat de Tweede Kamer donderdag met minister Jet Bussemaker van Onderwijs.

28 February 2013 06:36Gewijzigd op 15 November 2020 02:12

Het sociaal leenstelsel moet volgend jaar worden ingevoerd en is volgens Bussemaker bedoeld om geld vrij te maken om in het onderwijs te investeren. De volledige studiefinanciering wordt een lening, die na het behalen van het diploma naar draagkracht moet worden afgelost.

Bussemaker wil, net als de oppositie, weten welke studenten er gaan uitvallen door de invoering van het nieuwe systeem. Dat laat ze onderzoeken door het Sociaal en Cultureel Planbureau. Verder gaat ze kijken wat de gevolgen zijn van het verhogen van de aanvullende beurs of het verlagen van het collegegeld. Dat zijn aanpassingen die GroenLinks graag zou zien.

Bussemaker moet een aantal oppositiepartijen zien te overtuigen van haar plannen, omdat ze geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer. D66 en GroenLinks liggen het meest voor de hand, maar een combinatie van D66, SGP, 50PLUS en OSF zou ook mogelijkheden bieden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer