Koninklijk Huis

Koningsvaart op IJ Amsterdam op avond 30 april

Op de avond van de inhuldiging van koning Willem-Alexander wordt op het IJ een Koningsvaart georganiseerd. De koning en koningin Máxima zullen aan het begin van de avond in Amsterdam-Noord op een boot stappen en langs het Oeverpark en de kop van het Java-eiland naar het Muziekgebouw aan ’t IJ varen. Daar zullen schepen het koninklijk paar een eresaluut brengen.

Binnenlandredactie
27 February 2013 09:22Gewijzigd op 15 November 2020 02:11
Foto ANP
Foto ANP

Dat heeft burgemeester Van der Laan woensdagmorgen bekendgemaakt tijdens een persconferentie over de Amsterdamse feestelijkheden rond het officiële inhuldigingsprogramma.

Het koninklijk paar arriveert rond 18.30 uur per bus bij de boot in Amsterdam-Noord. Tussen 20.30 en 21 uur komt hun boot aan bij het Muziekgebouw aan ’t IJ.

Tijdens de vaartocht vinden op de oever culturele activiteiten en sportpresentaties van „hoge kwaliteit” plaats. Het koninklijk paar zal die vanaf de boot bekijken. Op de kop van het Java-eiland speelt het Koninklijke Concertgebouworkest samen met een dj. Sportactiviteiten vinden vooral plaats in het Oeverpark.

Na de Koningsvaart volgt geen vuurwerk. Daarvoor is het dan nog te licht, zo zei de burgemeester.

De Koningssloep wordt niet gebruikt voor de vaartocht van het koninklijk paar. Er is twijfel of de sloep na vijftig jaar op het droge gelegen te hebben nog goed bruikbaar is. Daarnaast gebruikt de politie vanuit veiligheidsoogpunt liever een meer stabiele boot voor het koninklijk paar. Bovendien kunnen op het IJ nog flinke golven staan.

Hoeveel mensen er naar Amsterdam komen, durft de burgemeester nog niet te schatten. Daar wordt onderzoek naar gedaan. „Maar wij verwachten zeker zoveel mensen als op een gewone Koninginnedag. 700.000 tot 800.000 mensen.”

Amsterdam zet maximaal in op spreiding van de mensen. Op de Dam kunnen maximaal 20.000 tot 25.000 mensen de balkonscene rond 10.30 uur bekijken, gaf de burgemeester aan.

Om voor spreiding te zorgen komen op verschillende plaatsen in de stad grote schermen te staan waarop de abdicatie en inhuldiging te volgen zijn. Het Museumplein wordt op 30 april Oranjeplein. Ook daar staat een groot scherm. ’s Avonds wordt er het Koningslied gezongen en volgt een Oranjebal met „musicalachtige muziek.”

Omdat veel mensen de Koningsvaart bij het IJ zullen willen zien, dreigt een opeenhoping van mensen bij station Amsterdam Centraal. Om te voorkomen dat teveel mensen achter het station blijven staan, komen daar twee grote schepen te liggen die het zicht op het IJ wegnemen.

Zoveel mogelijk aanvragen voor activiteiten op 30 april in Amsterdam zullen doorgaan. In de nacht van 29 op 30 april vindt de traditionele Koninginnenacht plaats, zij het in aangepaste vorm.

De kosten voor Amsterdam komen op circa 7 miljoen euro uit. De burgemeester gaat in gesprek met de rijksoverheid voor een extra bijdrage.

Hoeveel politie er wordt ingezet in de hoofdstad, wilde Van der Laan niet zeggen. Het gaat om duizenden agenten. De troonswisseling heeft een topprioriteit voor de Nationale Politie. Amsterdam werkt nauw samen met het Openbaar Ministerie, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en ook met de spoorwegen en andere vervoersmaatschappijen.

Over de veiligheidsmaatregelen in de binnenstad, rond het paleis en de Nieuwe Kerk, wilde de burgemeester woensdagmorgen nog niet teveel zeggen. Daarover volgen later mededelingen.

De burgemeester zegt niet „de rauwe weg” te kiezen bij de veiligheidsmaatregelen. Zo hoeven bewoners in de buurt van de Dam niet hun huizen te verlaten. Van de Laan heeft geen aanwijzingen dat de veiligheid van het koningshuis in het geding is. „Je ziet altijd heel veel waardering voor de koningin als ze in Amsterdam komt.”

Volgens de burgemeester lijkt het vooralsnog niet nodig hiervoor grote gebieden af te sluiten en kunnen mensen vrij bewegen op het grootste gedeelte van de Dam en het omliggende gebied.

Amsterdam wil „niet krampachtig” omgaan met demonstraties tegen de monarchie, benadrukte de burgemeester.

De burgemeester noemde het een eer voor Amsterdam dat de inhuldiging in de hoofdstad plaatsvindt. Hij wil zorgen voor een „open, feestelijke en ongestoorde dag.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer