Britse media willen openheid Litvinenko-onderzoek
LONDEN (AP) — Britse media verzetten zich fel tegen een poging van de Britse regering om delen van een onderzoek naar de dood van de voormalige Russsische spion Aleksandr Litvinenko geheim te houden.
De regering meent dat de staatsveiligheid in het geding is en wil dat een deel van de hoorzittingen achter gesloten deuren wordt gevoerd. De BBC en andere media hebben dinsdag een kort geding aangespannen om dit te voorkomen.
Litvinenko werd in 2006 in Londen vergiftigd met het radioactieve polonium-210. Naar zijn dood is een onderzoek ingesteld, wat in Groot-Brittannië altijd wordt gedaan als iemand onder verdachte omstandigheden om het leven is gekomen. Het onderzoek moet op 1 mei van start gaan, maar gerechtelijk onderzoeker Robert Owen zei te vrezen dat ‘vanwege de complexiteit van het onderzoek, dat noodzakelijkerwijs vooraf moet gaan aan de hoorzittingen, dit tijdspad mogelijk niet gevolgd kan worden’.
Ben Emmerson, advocaat van de weduwe van Litvinenko, zei echter dat de vertragingen het gevolg zijn van de pogingen van de regering om het onderzoek deels geheim te houden. Hij zei te vermoeden dat het buitenlandbeleid van de regering hieraan ten grondslag ligt. „We tasten in het duister. Het begint er op te lijken dat twee staten die samenwerken over ons heen walsen.” Emmerson zei tevens dat de weduwe diep teleurgesteld is door het uitstel.
De advocaat van de Britse regering, Neil Sheldon, zei dat ‘de openbaring van het materiaal in kwestie een reëel risico is voor het publieke belang’. Emmerson, die meent dat het onderzoek ‘een smet op de Britse rechtspraak begint te worden’, noemde de argumenten van de regering absurd.
Alex Bailin, die de Britse media vertegenwoordigt, eist dat de regering ten minste duidelijk maakt welke belangen er op het spel staan en wat voor schadelijke gevolgen die kunnen hebben. Als dat niet gebeurt, zei Bailin, dan zou dit zeer waarschijnlijk ‘ondermijning van het vertrouwen van de bevolking in het onderzoek’ tot gevolg hebben.
Litvinenko was een fel criticus van het Kremlin en zou vlak voor zijn dood voor de Britse inlichtingendiensten hebben gewerkt. Groot-Brittannië beschuldigt twee Russen van de moord op de ex-spion, maar Moskou weigert het tweetal uit te leveren.