Kerk & religie

Britse kardinaal O’Brien treedt terug om aanklacht misbruik

EDINBURGH – De hoogste rooms-katholieke functionaris in Groot-Brittannië, de in Ierland geboren kardinaal Keith O’Brien, is maandag afgetreden als bisschop van Saint Andrew’s en Edinburgh. Hij stapt op na recent te zijn beschuldigd van misbruik van jonge priesters in de jaren 80. O’Brien weerspreekt de aantijgingen fel, maar geeft zijn functie toch op, niet lang voor zijn 75e verjaardag en emeritaat (pensioen).

Kerkredactie
25 February 2013 12:40Gewijzigd op 15 November 2020 02:09
De Britse kardinaal O'Brien. Foto EPA
De Britse kardinaal O'Brien. Foto EPA

Hij gaat daarom niet naar het conclaaf in Rome waar de kardinalen straks een nieuwe paus kiezen. Daar zal nu geen Britse kardinaal bij zijn, meldde de BBC.

De kardinaal was zondag niet aanwezig bij de ochtendmis vanwege de beschuldigingen aan zijn adres.

Drie priesters en een ex-priester hebben O’Brien aangeklaagd voor misbruik. Volgens de BBC is de aanklacht getimed. Nu de aanklacht er ligt vlak voor het emeritaat, zal de aanklacht niet alleen een smet zijn op zijn verleden als kardinaal maar ook op zijn toekomstig emeritaat. Verder wilden de slachtoffers voorkomen dat de kardinaal als lid van het conclaaf mee zou stemmen voor een nieuwe paus.

O’Brien weerspreekt beschuldigingen die in Schotland zijn gedaan door drie priesters en een ex-priester. Hij neemt juridische stappen tegen de beschuldigers. Maar hij zei dat hij onder deze omstandigheden door de mediabelangstelling niet naar het conclaaf wil, omdat dat zou afleiden van de paus en diens opvolger. Hij is bekend om uitgesproken standpunten en zei circa een week geleden nog dat priesters die moeite met het celibaat hebben, zouden moeten kunnen trouwen.

In het Verenigd Koninkrijk, dat ongeveer 62 miljoen inwoners telt, zijn er naar schatting totaal 5,5 miljoen rooms-katholieken. In Schotland (5,3 miljoen inwoners) vormt het rooms-katholieke volksdeel wel 15 procent van de bevolking en in Noord-Ierland (bijna 2 miljoen inwoners) zelfs circa 40 procent. Rooms-katholieken zijn vanaf de 16e eeuw eeuwenlang vervolgd en gediscrimineerd. De Room-Katholieke Kerk heeft zich sinds het einde van de 19e eeuw enigszins hersteld in Groot-Brittannië. Het rooms-katholieke Ierland scheidde zich voor het grootste deel af in de eerste helft van de 20e eeuw.

Tijdens het conclaaf zullen nu 115 kardinalen een nieuwe paus kiezen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer