Gebedsbijeenkomst in Dordrecht voor troonswisseling
In de Grote Kerk van Dordrecht wordt maandagavond 29 april stilgestaan bij de troonswisseling. Dat gebeurt tijdens een interkerkelijke gebedsbijeenkomst die om 20.00 uur begint. De plaatselijke Raad van Kerken heeft het initiatief genomen.
De inhoudelijke verantwoordelijkheid voor de bijeenkomst ligt bij een breed samengestelde commissie met vertegenwoordigers van verschillende kerkelijke richtingen. Na de aankondiging van de troonsafstand van koningin Beatrix groeide bij kerken in Dordrecht het verlangen om vanuit het geloof inhoudelijk stil te staan bij de historische gebeurtenis op 30 april, stelt de raad. „Een interkerkelijke gebedsbijeenkomst aan de vooravond van de troonswisseling in de kerk –die symbool is voor de stad– wordt als het meest passend beleefd.”
Hans Berrevoets, voorzitter van de Raad van Kerken, stelt dat Dordrecht voor de historie en de verbondenheid tussen Nederland en het huis van Oranje-Nassau van groot belang is. „Op de eerste vrije Statenvergadering in de refter van het Augustijnenklooster van Dordrecht, onder voorzitterschap van Marnix van Sint-Aldegonde, werd op 19 juli 1572 besloten dat Willem van Oranje weer stadhouder zou worden. In Dordrecht werd die dag, volgens historici onbedoeld, Nederland geboren.”
Op de plaats van de komende gebedsbijeenkomst op 29 april ging de prins van Oranje in maart 1574 aan het Avondmaal. In 1577 liet Willem van Oranje een dochter in de Grote Kerk dopen. Later –in 1672 en 1747– speelde Dordrecht een belangrijke rol bij de terugkeer van een Oranje als stadhouder. Daarna brachten Oranjes nog vaak een bezoek aan de Grote Kerk en het Hof.