Paardenvlees in trek; „mensen zijn nieuwsgierig”
Paardenslagers in Nederland krijgen meer vraag naar paardenvlees dan een paar weken geleden. „De verontwaardiging lijkt om te slaan in nieuwsgierigheid.”
Tegenover de NOS zegt paardenslachter Jan van de Veen dat Nederland is wakker geschrokken. „Normaal slacht ik per week twee paarden voor de binnenlandse markt. Nu zijn dat er wel acht.”
Ook horecaslager Frans Kaijser merkt een toegenomen vraag. „Mensen beseffen blijkbaar dat ze jaren paardenvlees hebben gegeten zonder het te merken. Nu willen ze het waarschijnlijk ook wel eens in een restaurant proberen.”
Het Parool onthulde vorige week dat het bekende steakhouse Piet de Leeuw uit Amsterdam paard verkocht als runderbiefstuk. Inmiddels heeft hij zijn menu aangepast; er staat nu zowel ossenhaas als paardenhaas op. „Maar bijna iedereen wil paardenvlees, die ossenhaas wordt nauwelijks verkocht”, zegt de advocaat van het restaurant, Willem Jan Tielemans van kantoor Blenheim, in het Parool.
Horecaslager Frans Kaijser uit Amsterdam zegt in het Parool eerder nooit paard te hebben verkocht. „Nu zijn er wel tien restaurants die mij erom vragen.” Hij laat vrijdag twee Hollandse renpaarden slachten om zijn klanten te voorzien. „Twee paarden, dat is 650 kilo vlees.”