Kerk & religie

Keniase hulp voor kerkplanting Sheffield roept vragen op

SHEFFIELD – Deze week was het nieuws: de Anglicaanse Kerk in Kenia steunt een kerkplantingsproject in de Engelse stad Sheffield door een voorganger te wijden tot diaken. Dat zorgde afgelopen dagen voor vragen: kon Engeland zelf niet voor een anglicaanse wijding zorgen?

Kerkredactie
21 February 2013 15:23Gewijzigd op 15 November 2020 02:05
Sheffield. Foto Gregory Deryckère, Wikimedia
Sheffield. Foto Gregory Deryckère, Wikimedia

Het is tien jaar geleden dat in Sheffield, in Zuid-Yorkshire, de kerkplanting Christ Church Central van start ging. Het is een plaats van samenkomst voor hen die de kerk nooit bezoeken. En dat zijn er veel in het gebied. Volgens een onderzoek bezoekt slechts 3 procent van de inwoners van Sheffield regelmatig een kerk.

Inmiddels is vorig jaar ook een nieuw kerkplantingsproject van start gegaan: Christ Church Walkley. Net als bij de vorige kerk is Pete Jackson voorganger en kartrekker.

De nieuwe kerken hebben wel banden met het anglicaanse bisdom Sheffield, maar zijn niet volledig daarin geïntegreerd. Dat betekent dat Jackson wel een theologische opleiding heeft gehad, maar nooit officieel is gewijd. Toch werd de wens steeds sterker om de kerkplantingen een plaats te geven binnen de Anglicaanse Kerk.

Verbondenheid

Dat was voor de zendingscommissie AMiE binnen de Kerk van Engeland de reden om contact op te nemen met het bestuur van Gafcon, een behoudende vleugel binnen de wereldwijde anglicaanse gemeenschap. Gafcon werd de vraag voorgelegd of die de wijding van Jackson kon verzorgen. Eliud Wabukala, aartsbisschop van Kenia en voorzitter van de Raad van Primaten van de Gafcon, stemde toe en regelde dat Jackson gewijd kon worden… in Kenia.

Op 9 februari werd Pete Jackson door Josephat Mule, bisschop van Kitui, gewijd tot diaken binnen de Anglicaanse Kerk van Kenia. De dienst in de kathedraal van Kitui werd gehouden in drie talen. Voor Sheffield en Kenia was het project een teken van meer wereldwijde christelijke verbondenheid, zo werd deze week bekend.

Eigen weg

De wijding heeft echter voor nogal wat onrust gezorgd. Het bisdom Sheffield werd overspoeld met telefoontjes waarom een ander land de wijding moest verzorgen. Het bisdom liet weten zelf ook verrast te zijn door het nieuws. Er was vooraf geen overleg geweest met het bisdom.

Op internet zijn er geruchten dat conservatieve krachten binnen de Kerk van Engeland soms hun eigen weg kiezen. Zo behoort de moederkerk van de twee kerkplantingen, de Christ Church Fulwood, tot een behoudende groep binnen de kerk. Waarschijnlijk heeft de kerk via een alternatieve route, met behulp van de als conservatief bekendstaande zendingsinstantie AMiE, de wijding geregeld.

Omgekeerde zending

De Amerikaanse voorganger John Piper meldde woensdag op Twitter dat zo’n 15.000 buitenlandse christenen werken in Groot-Brittannië. Hij verwees naar een onderzoek van de christelijke historicus Mark Noll van vorig jaar.

Die meldde dat er meer anglicanen naar de kerk gaan in elk van de landen Kenia, Zuid-Afrika, Tanzania en Oeganda, dan anglicanen in Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Amerika bij elkaar. Hetzelfde verschil tussen Afrika en westerse landen geldt ook voor een aantal andere kerkgenootschappen. De Gafcon heeft veel aanhang in deze Afrikaanse landen.

Volgens Noll komen de meeste buitenlandse zendingswerkers die in Groot-Brittannië werken uit Afrika en Azië. Hij noemt deze verschuiving ,reverse missionaries”, oftewel terugkerende zendingswerkers. Westerse landen die zendingswerk ondersteunen in landen in Afrika, Zuid-Amerika of Azië, ontvangen ook weer zendingswerkers die het Evangelie verkondigen in het van oorsprong zendende land.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer