Werkloosheid sterk opgelopen tot 7,5 procent
DEN HAAG – De werkloosheid in Nederland is in januari sterk opgelopen. Vorige maand zat 7,5 procent van de beroepsbevolking zonder werk, tegen 7,2 procent in december. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.
Het statistiekbureau telde vorige maand 592.000 werklozen. Dat zijn er 21.000 meer dan in december. Het aantal WW-uitkeringen is met 29.000 toegenomen tot 369.000, zo blijkt uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV.
„Het gaat al lang economisch slecht en dat zien we terug in de arbeidsmarkt”, stelt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS. „Het is een hard gelag. Economische krimp is voor mensen een abstract getal, maar als iemand zijn baan verliest is dat een concreet bewijs dat het slecht gaat.”
Volgens de econoom kunnen veel bedrijven de financiële klappen, die de langdurige periode van laagconjunctuur met zich mee brengt, niet meer opvangen. Zij gaan failliet of moeten inkrimpen. Daardoor komen veel werknemers op straat te staan.
De werkloosheid is in alle leeftijdsgroepen verder opgelopen. De jeugdwerkloosheid was in januari 15 procent, van de 25- tot 45-jarigen zat 6,7 procent zonder werk en van de 45- tot 65-jarigen 6,4 procent.
Een jaar geleden stond de werkloosheid nog op 6 procent. Vooral in de laatste 3 maanden is dat percentage sterk opgelopen. Er kwamen per maand gemiddeld 19.000 werklozen bij.
Het absolute aantal werklozen is nu groter dan in 1983, het jaar waarin het werkloosheidspercentage met 10,7 procent het hoogste niveau ooit haalde. Toen zaten 585.000 mensen zonder werk.
Niet rooskleurig
Minister van Sociale Zaken Asscher noemt de stijging van de werkloosheid „fors”. „En de vooruitzichten voor de korte termijn zijn niet rooskleurig. Het is een bittere pil voor de mensen die hun baan verliezen of het onderwijs uitstromen en geen baan kunnen vinden.”
Hij wil de kansen op werk „voor zowel jongeren als ouderen”, zien te vergroten. „Er is echter geen simpele oplossing om dit probleem in kort tijdbestek op te lossen. We moeten daarom door met het investeren in onderwijs, met innovatie en met het beteugelen van de crisis in Europa, om zo kansen voor mensen op de arbeidsmarkt te vergroten en de Nederlandse economie te versterken.”
Buitenland
Volgens minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) laten de stijgende exportcijfers zien dat „de weg uit de crisis via het buitenland loopt”. „De hoop op herstel komt uit de handel. Maar we moeten ons wel rap aanpassen. Onze rol als gateway naar Europa is cruciaal, maar onze echte verdienkracht zit in innovatie, met name in de topsectoren. Die mogen de boot niet missen in de nieuwe groeitijgers, bijvoorbeeld in Afrika.”
Het consumentenvertrouwen in ons eigen land is inmiddels op een historisch laag punt aanbeland. De zegsman van minister Henk Kamp van Economische Zaken verwees naar diens woorden van vorige week, die nu onverminderd aan de orde zijn: „De enige manier om het vertrouwen in de economie te herstellen is hervormingen doorvoeren die de economie versterken en de overheidsfinanciën op orde brengen. Daar gaat het kabinet mee door.”